.

.

TOTS 21

L’acte de presentació del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis ha estat dirigit pels actors Elena Gadel i Ivan Labanda. Foto: David Aymerich.

Els XVIII Jocs Mediterranis són i seran un esdeveniment esportiu, olímpic i internacional que afectarà de ple a la ciutat de Tarragona i el territori. Una oportunitat única que va més enllà de les modalitats esportives, els esportistes i la competició; per enlairar-se i poder arribar a tot allò que significa i dona valor cultural, social i històric a la candidatura de Tarragona 2018.

En aquest marc, i amb aquest context, s’han presentat al Teatre Tarragona el Programa Cultural dels Jocs Mediterranis. Un ventall d’activitats culturals que es desenvoluparan al llarg d’aquests pròxims mesos –des del mes d’abril fins a l’octubre– a la seu olímpica (en major part) i conseqüents subseus de Tarragona 2018 sota el nom Somnis de Pedra i Aigua complementant l’esperit olímpic i l’esport amb un seguit de propostes culturals que tenen el Mediterrani com a nexe d’unió, solidaritat i concòrdia.

Una presentació amenitzada ion han destacat totes les actuacions la ‘Banda Unió Musical de Tarragona’. Foto: David Aymerich.

L’acte de presentació, dirigit pel tarragoní Marc Chornet, ha comptat amb la presentació dels actors Elena Gadel i Ivan Labanda i l’actuació de la Banda Unió Musical de Tarragona, que ha interpretat diferents peces relacionades amb l’olimpisme per amenitzar l’espectacle que presentava el Programa Cultural de Tarragona 2018 que, per primera vegada, comptarà amb la extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida els dies 9, 10, 16 i 17 de juny respectivament.

En total, un centenar d’activitats que suposen un pressupost total de 36.000€ i que portarà a la ciutat de Tarragona, entre d’altres, la reputada orquestra OBC, la qual oferirà el 10 de juny un concert que agermanarà els Jocs Olímpics de París 1924 i Tarragona a través del mestre Pau Casals en un acte que acollirà més de 600 persones a la Catedral de Tarragona, o “concerts multitudinaris com el que suposarà l’actuació de Love of Lesbian i Buhos el 20 de juny” explica el regidor Comissionat dels Jocs Mediterranis 2018 Javier Villamayor.

‘Love of Lesbian’ actuarà amb ‘Buhos’ el 20 de juny a l’Avinguda Vidal i Barraquer en un acte multitudinari. Foto: Love of Lesbian.

A la presentació del Programa Cultural Somnis de Pedra i Aigua han assistit els alçades i regidors d’esports representats de les seus de Tarragona 2018, així com l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, consellers de La Generalitat, el subdelegat del Govern i personalitats públiques del món de la cultura tarragonina. Una programació que, segons la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, Elisa Vedrina, “enriqueix molt”.

Per tant, aquest programa “no és un ‘corta i pega’ –encara que– hi ha afegits que donen un plus de qualitat al que hauria sigut un programa cultural complet” esclareix Vedrina en al·lusió a la incorporació d’altres activitats ja conegudes, o establertes, dins del programa. “Avui donem per presentat aquest programa cultural i demà estarà accessible a tot ala població” continua exposant la regidora d’Esports. Un acte plenament musical, “amb música nostra i una programació artística” creu que era i és el més oportú conclou Vedrina.

Un Teatre Tarragona ple de gom a gom ha servit de preàmbul per presentar ‘Somnis de Pedra i Aigua’. Foto: David Aymerich.

Així doncs, destaquem alguns plats forts que tindran lloc a la ciutat dins del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis Somnis de Pedra i Aigua:

– Com ja hem anomenat, el diumenge 10 de juny, a les 18 h, a la Catedral de Tarragona, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) oferirà el concert commemoratiu Jocs del Mediterrani i Jocs Olímpics de París. Units per la música i Pau Casals. L’acte comptarà amb la presència de la vídua del mestre, Marta Casals. Activitat realitzada en col·laboració amb la Fundació Pau Casals i amb el patrocini d’AGBAR.

– Al mes de juny arribarà una extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Els dies 9 i 10 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) es podrà veure Èdip Rei, de Sòfocles, dirigida per Denis Rafter. I els dies 16 i 17 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) arribarà Calígula, d’Albert Camus. Totes dues obres es representaran al Teatre Tarragona.

– El dimecres 20 de juny, a l’avinguda Vidal i Barraquer, Love of Lesbian i Buhos protagonitzaran el concert Mediterràniament.

– El dissabte 30 de juny l’Auditori de la Diputació de Tarragona acollirà l’espectacle de percussió i dansa Ritmes de la Mediterrània, un concert d’alumnes i professors dels conservatoris de la Diputació que ens mostraran els diferents ritmes en un viatge per França, Itàlia, Grècia, països del Magrib, països del Mediterrani oriental, Croàcia, Espanya o Eslovènia, que es combinarà amb una proposta escènica de la companyia de dansa Roberto Olivan.

– En dansa, sobresurten dos espectacles. En primer lloc, Dunas, de la bailaora i coreògrafa María Pagès (Premio Nacional de Danza 2002) i el coreògraf i ballarí belga-marroquí Sidi Larbi Cherkaoui, que uniran flamenc i dansa contemporància en un espectacle que es podrà veure el 5 de juliol al Teatre Tarragona. D’altra banda, el 14 de juliol a la plaça Corsini es podrà gaudir de Shapers.

– A partir del 16 de juny es podrà gaudir al Tinglado 4 del Port de Tarragona de l’exposició de síntesi “Tàrraco / MNAT”, que explica la història de la Tarragona romana a través d’una selecció de les peces més emblemàtiques del fons del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

– Del 26 de juny al 9 de desembre el Tinglado 1 del Port de Tarragona acollirà l’exposició “Els castells i la ciutat de Tarragona”, una mostra que vol fer un repàs a la història de les quatre colles castelleres locals, a més de dedicar una especial atenció a l’art i la fotografia dins del món casteller.

– El Programa Cultural es tancarà el 27 d’octubre, a les 20h, amb un Concert de Cloenda al Teatre Tarragona que rememorarà els sons mediterranis des del jazz amb la veu de Carmen París, la pianista i compositora María Parra i el saxofonista Xavier Pié, tres artistes musicals fills de Tarragona.

David Aymerich