.

Alumnes de primer curs de grau de la facultat d’Economia i Empresa de la URV, en el primer dia de classes presencials del segon quadrimestre. Foto: ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui en roda de premsa que a partir de dilluns el Govern mantindrà 7 dies més les mesures actuals per frenar la propagació de la Covid-19, però amb “petits ajustos que ens permetin fer passos endavant”. En aquest sentit, ha explicat que els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir de dilluns a divendres a partir de l’1 de març: els centres comercials amb un aforament limitat del 30% i els establiments de més de 400 metres quadrats hauran de delimitar la superfície d’atenció al públic als 400 metres quadrats i mantenir el 30% d’aforament respecte aquests 400m2. La consellera també ha indicat que la restauració dels centres comercials seguirà tancada “per evitar que es pugui passar el dia en aquests centres”.

D’aquesta manera, entre setmana podran obrir, doncs, tots els comerços, els centres comercials i els de més de 400 metres quadrats, però el cap de setmana només ho podran fer els comerços considerats essencials.

En l’àmbit de l’esport, s’ampliarà l’aforament d’activitats grupals al 30% en espais tancats i ventilació adequada, i s’ampliarà l’aforament de les piscines al 50%.

En l’àmbit de l’educació, es permetran les sortides escolars amb pernoctació amb el mateix grup bombolla. A més, Alba Vergés ha avançat que el Govern treballa per poder recuperar la presencialitat del segon curs d’universitat a partir del dia 8 de març, com ja s’està fent des del 8 de febrer en el primer curs.

Aquesta nova resolució té una durada de 7 dies més.

Vergés: “La situació avui és estable”

La consellera de Salut ha explicat que s’ha decidit prendre aquestes mesures ja que “necessitem prudència” perquè “la situació avui és estable, però l’ocupació a les UCI, per sobre dels 500 pacients, continua sent alta i, malgrat tots les esforços que hem fet per incrementar els llits d’UCI al nostre país amb quatre annexes nous als principals hospitals, aquesta dada és preocupant”.

A més, remarca que “si ara tinguéssim un repunt de casos, els nous ingressos a crítics se sumarien als actuals, i per tant, podríem arribar a xifres molt elevades que obligarien a desprogramar molta activitat no Covid que necessitem fer per vetllar per la salut de la nostra ciutadania”.

Vergés també ha fet una crida a no abaixar la guàrdia: “No podem oblidar que el que ens permet aturar el virus és reduir riscos. Evitem totes aquelles trobades que impliquin treure’s la mascareta amb persones de fora de la nostra bombolla”.

La titular de Salut també ha aprofitat la roda de premsa per fer “un reconeixement a totes les persones que treballen pel sistema de salut de Catalunya i a les residències del nostre país. Ahir va fer un any que intentem aturar la COVID a Catalunya i ells i elles han estat sempre al peu de canó”.

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, ha posat l’accent en la situació epidemiològica de la Covid-19 a Catalunya. “Estem baixant però ho fem de manera molt i molt lenta”. També ha indicat que “hi ha 10.000 persones infectades a la setmana” i que “els propers dies anirem reduint les persones ingressades a les UCI”. Finalment, ha remarcat que “pensem que és necessari anar donant aire” i ha afegit que  “ho fem a poc a poc”, revisant les decisions cada 7 dies: “Hem canviat la cadència de 15 dies en 15 dies a una setmana per veure com va evolucionant la pandèmia”.

Denúncies per infraccions

Pel que fa a les últimes dades de Mossos d’Esquadra i Policies Locals, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que durant el dia d’ahir es van aixecar 106 actes de denúncia per infraccions de la mobilitat i saltar-se el confinament comarcal sense una causa justificada (80 per part de Mossos i 26 per part de les Policies Locals) i 42 actes de denúncia per infraccions de locals de restauració (7 per part de Mossos i 35 per part de Policies Locals). Pel que fa al confinament nocturn d’aquesta darrera nit i matinada, s’han aixecat 125 actes de denúncia per infraccions i no hi ha hagut cap detingut per aquests fets ni tampoc cap fet rellevant.

Pel que fa a la mobilitat, el conseller ha explicat que aquesta setmana s’observa una situació estabilitzada després de l’increment enregistrat a tot Catalunya la setmana anterior, segons el Servei Català de Trànsit. En aquest sentit, el conseller ha explicat que no s’han produït grans variacions ni entre setmana ni en cap de setmana en el volum de trànsit.

El titular d’Interior ha recordat que de cara al cap de setmana “continua vigent la restricció de moviment més enllà de la comarca. Són mesures dures, i llargues, però els demanem que tots plegats siguem capaços de complir-les fins que els indicadors epidemiològics no ens permetin fer una obertura més àmplia que segur que tots estem esperant”. “Estem convençuts que si som capaços de complir durant aquestes setmanes que encara ens falten serem capaços d’arribar-hi el més aviat possible” ha afegit.

A preguntes dels periodistes el conseller també ha explicat que de cara a les manifestacions del 8 de Març, “totes s’han de supeditar a les mesures que restrictives que estableix el Procicat i si quan arriben les sol·licituds veiem que hi ha alguna qüestió que no s’hi adapta, s’adverteix als convocants què cal modificar per complir les mesures previstes”.

Prevenció d’estafes telefòniques

Per la seva banda, el comissari Joan Carles Molinero ha destacat que “des del cos de Mossos d’Esquadra es vol recordar i insistir una vegada més, en la prevenció per evitar les estafes relacionades amb la situació de pandèmia”. Molinero ha explicat que les estafes bàsicament estan dirigides a residències de gent gran, centres mèdics i persones d’edat avançada en general. “Són estafes de forma telefònica on es demanen dades bancàries o un ingrés bancari per rebre a canvi material sanitari o dosis de la vacuna, un material que no arriba mai i es transforma en una estafa” ha dit i ha recordat que les vacunes no es poden ni comprar ni vendre i són subministrades pel servei públic de salut.

En aquest sentit el comissari ha demanat a la ciutadania i als centres de gent gran que qualsevol trucada telefònica d’aquest tipus sigui comunicada el més ràpidament possible al telèfon 112 perquè els Mossos d’Esquadra puguin intervenir-hi ràpidament. En aquest sentit, Molinero ha destacat que “en el que portem d’any 2021 ja s’han detectat un total de 85 estafes d’aquestes característiques, 54 el mes de gener i 31 el febrer”.

Més informació sobre les mesures a Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/mesures/mesures-1-marc.pdf

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */