.

.

TOTS 21

El diumenge 2 de Juny del 2013 el Procés Constituent es va presentar al Camp de Tarragona de la mà de Teresa Forcades, primer a la capital del Tarragonès (1) i un parell d’hores després a la Selva del Camp. Aquestes presentacions van ser unes de les primeres al territori català després del llançament de l’iniciativa a l’Abril. Unes presentacions que van aplegar

Jesús Gellida

Jesús Gellida

prop de mil assistents en cadascuna de les localitats i que van desbordar als i les organitzadores.

A partir d’aquests primers multitudinaris actes l’iniciativa del Procés Constituent de ser un eina d’empoderament popular que s’articula des de baix i que treballa per aglutinar la diversitat de l’esquerra per constituir una candidatura de ruptura el més amplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya va anar estenent-se pel territori. Així, després de les dues presentacions del 2 de Juny van venir les primeres assemblees multitudinaries de les quals van anar sorgint diferents grups d’altres nuclis locals que es van constituir posteriorment amb altres assemblees territorials. Tal és el cas de l’assemblea del Baix Gaia, l’assemblea de Cambrils o l’assemblea de Reus, on en algunes també es van fer les respectives presentacions amb la Teresa a Cambrils (2) i amb l’Arcadi a Reus (3).

Després va venir l’extensió per la comarca del Baix Penedès on la gent de la comissió d’extensió va anar a diverses reunions a El Vendrell a explicar l’organització de la iniciativa. Va ser el company sindicalista Josep Bel l’encarregat de presentar aquest moviment socio-polític a la comarca.

Així mateix abans d’acabar el 2013 l’Arcadi va presentar el Procés Constituent a Vila-seca i a principis del 2104 ja s’ha constituit l’assemblea d’aquesta localitat (4). Proximament hi ha prevista una presentació a La Conca de Barbera i ja s’han fet uns primers contactes al Priorat. Finalment no hi ha que oblidar l’extensió d’aquest moviment a les Terres de l’Ebre on ja s’han fet actes i assemblees a Deltebre, Tortosa, Alcanar i Amposta.

Aquesta extensió ha fet que hi ha hagi a tot Catalunya més de 100 assemblees territorials i una desena de sectorials que treballin per l’obertura d’un procés constituent que permeti que el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model  de país i d’ordenament socioeconòmic és el que desitja.

Durant aquest període de temps s’han realitzat a cada assemblea territorial debats simultanis com els del 16 de Novembre, accions reivindicatives descentralitzades per tot el territori com les de la jornada del 30 de Novembre (5) i actes diversos molt concorreguts com xerrades del Gerardo Pisarello sobre “Què és un Procés Constituent?” o xerrades sobre el no pagament del deute amb la gent de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute que s’han fet a El Vendrell i el dimecres 19 de Febrer a Tarragona. Tampoc hi ha que oblidar la participació a la Diada de l’11 de Setembre lligant la qüestió social i la qüestió nacional amb l’acte d’Encerclem La Caixa, ni tampoc que durant tot aquest temps i fins l’Assemblea General del passat 22 de Desembre s’ha compaginat tota aquesta activitat amb la propia de la campanya: “Construïm la República Catalana del 99%” mitjançant la qual s’ha fet difusió del Procés Constituent amb un diari propi amb milers d’exemplars (6).

Finalment comentar que des de les diverses assemblees territorials del Camp de Tarragona es treballa per impulsar un procés de reflexió i confluència ampli, plural i participatiu que doni peu a construir una República Catalana amb salaris i pensions dignes, sense atur i desnonaments, amb una economia solidaria i ecològica, on les dones ho puguin decidir tot, sense llei d’estrangeria i sense exèrcit on prevalguin els interessos de la majoria de la població, és a dir, treballar per construir un model social, econòmic i polític participatiu on prevangui la igualtat, la llibertat, la justícia social i la solidaritat.

1.-Veure l’article “El Procés Constituent desborda Tarragona”

2.-Veure el vídeo “Presentació del Procés Constituent a Cambrils amb Teresa Forcades”

3.-Veure el vídeo “Presentació del Procés Constituent a Reus”

4.-Veure la nota de premsa “El Procés Constituent a Vila-seca”

5.-Veure “Crònica Accions #30N”

6.-Veure la versió en pdf del diari de la campanya: “Construïm la República Catalana del 99%”

Jesús Gellida Albiol, membre de la Comissió d’Extensió del Procés Constituent

Assemblea local de Tarragona