.

Imatge d’arxiu d’una de les edicions del ral·li.

La comarca del Priorat està molesta pels entrenaments previs del Ral·li Catalunya, que aquests dies s’han programat en algunes carreteres de la zona i que obliguen a fer talls intermitents a la circulació. La competició arrenca el 25 d’octubre i cap dels trams que recorreran els ral·lis passen pel Priorat, però sí les proves prèvies. El president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, lamenta que no se’ls hagi informat de les activitats tot i conèixer la sensibilitat que hi ha sobre aquest assumpte al Priorat, on els alcaldes van signar un manifest perquè es tinguessin en consideració les dimensions del territori i l’impacte d’activitats massives. Els talls duren al voltant de deu minuts cadascun, però suposen tota una incomoditat just en la recta final de la verema.

El president del Consell Comarcal ha explicat que els alcaldes del Priorat ja es van manifestar en el seu dia sobre el Ral·li Catalunya i que ja fa anys que no se celebra al territori. En canvi, sí que es programen entrenaments previs que també afecten, segons els batlles. El que els causa més enuig és que no se’ls hagi comunicat els talls de circulació, ja que són intermitents i no hi ha l’obligació de fer-ho.

Sabaté ha lamentat que no se’ls hagi tingut en compte quan fa poc van mostrar la seva inquietud al conseller d’Interior per la celebració d’activitats com aquesta a la comarca, on hi ha la voluntat de situar el paisatge com a eix vertebrador de tots els plantejaments, traduïts en la Carta del Paisatge o la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco. De fet, el Consell Comarcal va aprovar aquest any un manifest en què qüestionaven les proves esportives massives que obvien l’impacte al territori i que no tenen en compte el “model de desenvolupament consensuat”, com els ral·lis, rutes motociclistes o curses ciclistes massives.

Entre les carreteres que han tingut afectacions hi ha la de Gratallops a Torroja del Priorat o la via que va de Gratallops al Lloar. Els talls just coincideixen amb el final d’època de verema i després d’unes pluges que fan que els processos s’hagin d’accelerar: “quan un es troba la carretera tallada, ha d’esperar-se, i no caldria”, ha reblat.

“Nosaltres no ens posicionem en contra de les bicicletes. Al contrari: ja en volem, perquè és una activitat respectuosa si es fa com s’ha de fer, però estem en contra de la massificació”, ha argumentat el president del Consell Comarcal. En aquest sentit, veuen amb mals ulls “que un dia vinguin 3.000 persones i ens col·lapsin els serveis turístics”. “Diuen que és un benefici, però no és veritat, perquè aquell dia als serveis de restauració i hostaleria no els ve ningú perquè saben que les carreteres estan col·lapsades”, ha dit Sabaté.

ACN