TOTS 21

Elisa Vedrina i José Luis Martín, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

El PP considera ‘insuficients’ les mesures anunciades per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, de lluita contra la crisi i fins i tot les titlla d»intolerables’, en paraules del portaveu del Grup municipal, José Luis Martín.

La formació presentarà al proper ple un conjunt de mesures per a una amplíssima bonificació impositiva que beneficiï comerços, restaurants, paradistes, autònoms i professionals liberals de la ciutat afectats per la crisi. La mesua més extrema és la de condonar un 95% els impostos de l’IBI i la brossa durant tot l’any 2020 i no només en període de crisi sanitarària. A més, es demanarà estudiar la seva aplicació el primer semestre de l’any vinent. L’IBI és impost que de llarg més ingressos anuals aporta als ajuntaments.

La segona mesura que reclamen els populars és reduir un 95% l’import de les taxes als paradistes dels mercats municipals durant tot l’any. Una tercera mesura és la de subvencionar també el 95% de la tassa d’ocupació de la via pública durant tot l’any 2020, que beneficiria les terrasses dels restaurants, bars i comerços.

El Grup municipal ha organitzat avui una roda de premsa telemàtica, durant la qual ha qüestionat les mesures anunciades per l’alcalde en una anterior cita virtual amb la premsa. Així, Martín considera ‘intolerable’ una aportació ‘insuficient’ de 300.000 euros per l’ajuda al rebut del lloguer de locals comercials, que es vehicularà a través d’una bonificació d’un terç de l’IBI del propietari. Considera Martín que és un sistema ‘difícil de verificar’ i que ‘cal anar més enllà de la partida insuficient de 300.000 euros’. ‘No s’ha explicat que aquesta està sotmesa a unes hipotètiques negociacions entre arrendadors i arrendataris. Quant, com i en quin termini han d’abaixar el lloguer un propietari per a obtenir aquesta desgravació? No ho han explicat, i creiem l’Ajuntament no té els mecanismes necessaris per a executar-ho’, ha dit. ‘Cal alleugerir càrregues fiscals i caldria anar a zero impostos’, ha dit gràficament. ‘Hi ha activitats econòmiques que sense ajudes senzillament no es reprendran’.

Martín, a més, proposa l’ampliació de la superfície de les terrasses, per tal de fer compatible els aforaments amb els protocols de distància social que s’exigiran.

Bonificar l’aigua o l’ús de les terrasses en el temps que no s’usen per estar els negocis tancats, que són les mesures anunciades pel consistori, ‘ni suposen cap novetat’ a ulls dels populars, ja que si no hi ha activitat ‘el lògic és que no es cobrin’.

D’on sortiran els diners per fer front a aquestes bonificacionss? Martín ha detallat que hi ha activitats del calendari que ‘no es faran’ i ha citat Tarraco Viva -amb un cost municipal de 300.000 euros-, el Concurs de Internacional de Focs Artificials -100.000 euros- o Amfiteatrum, de 200.000 euros, més altres partides no executables que vagin sorgint o la supressió en 15.000 euros dels viatges dels consellers municipals, ‘que ara no es poden fer’. També aposta per retreure diners dels romanents de tresoreria i s’ha mostrat conforme amb la petició de l’equip de govern municipal que reclama insistentment al Govern central que aquesta partida, de 6,6 milions, es destini a pal.liar els efectes de la crisi.

Finalment, el portaveu José Luis Martín ha estès la mà a tots els grups municipals per a definir una ambiciosa campanya promocional dirigida a atraure a Tarragona a les famílies i visitants de la resta d’Espanya. Ha explicat: ‘Hi haurà disponibles prop d’1’5M€ només del pressupost de Cultura i Festes i del Patronat Municipal de Turisme, per les nombroses activitats i accions promocionals que no s’hauran dut a terme aquest any’. El conseller Martín ha exigit ‘estar preparats per a quan es coneguin les dades de reobertura dels allotjaments turístics’.

Jaume Garcia