.

José Luis Martin, durant la presentació de la iniciativa aquest matí en roda de premsa. Foto: PP

El portaveu del Grup Municipal del Partit Popular de Tarragona, José Luis Martín, ha presentat aquest dimarts “Tarragona capital. Qüestions capitals”, un cicle que la formació impulsarà durant el curs 2021-2022. El conseller Martín ha manifestat que “la capitalitat de Tarragona està absolutament perduda en mans del govern Ricomà i d’un nou executiu a la Generalitat que, tot i ser del mateix partit que l’alcalde, continua mostrant el seu menyspreu i oblit vers Tarragona”. Martín torna així a posar damunt la taula el debat sobre la capitalitat, eix central (abans de l’assumpció cada cop més generalitzada al territori de pertànyer a una àrea metropolitana) de les campanyes municipals d’Alejandro Fernández i que va garantir no només rèdits electorals als populars sinó  dominar també durant uns anys l’argumentari polític tarragoní.

L’actual portaveu del PP ha titllat “Tarragona capital” com un “il·lusionant projecte de ciutat, obert i constructiu” amb els següents objectius:

“1. Defensar el fet de que la capitalitat de Tarragona no es suplica, s’exerceix. Sembla obvi, però els tarragonins sabem que ha estat constantment amenaçada -ja des de molt abans de la frustrada llei de Vegueries de 2009-, i que per inèrcies, falta de lideratge, de capacitat i d’ambició, ha anat desdibuixant-se fins arribar a l’estat actual. Tenint-ho tot per ser una ciutat pròspera, Tarragona es troba en un estat de decadència, inseguretat i paràlisi incompatible amb el que s’espera d’una capital de província amb el nostre potencial.

2. Aglutinar a tots aquells que pensin que la capitalitat no només es motiu d’orgull, sinó que també és incompatible amb l’autocomplaença, la resignació o la irrellevància a l’agenda política i de la societat civil. Volem atraure lideratge, coneixement, bones pràctiques, talent, autocrítica i capacitat de transformació.

3. Traçar estratègies i establir consensos per a resoldre qüestions cabdals necessàries que amenacen o difuminen la nostra capitalitat. No podem admetre no disposar d’un nou Hospital Joan XXIII a l’alçada d’una capital sanitària, ni d’un Fòrum de la Justícia com la de totes les capitals catalanes, ni d’un planejament urbanístic adient per a una capital que necessita progressar i créixer. Tampoc podem continuar perdent oportunitats en sectors decisius per la nostra ciutat com la indústria i el turisme, ni condemnar-nos a viure perpètuament d’esquenes al mar”.

Segons Martín, “hem d’aconseguir connexions que ens permetin donar servei als nostres veïns i arribar a ser una capital atractiva a inversors, visitants, comerços, emprenedors; també necessitem disposar d’una gestió adequada del nostre patrimoni que es correspongui a la d’una ciutat Patrimoni de la Humanitat, la única de Catalunya; hem d’aspirar a ser capital cultural i d’oci que fugi de sectarismes. Tarragona pot ser capital d’obertura, llibertat i exemple de transformació, com han fet altres ciutats d’Espanya”.

El cicle consistirà en 10 trobades amb ponents i representants sectorials i del teixit associatiu tarragoní, “als que convidarem a participar per a aportar el seu saber, experiència i visió crítica i constructiva amb l’objectiu d’acabar amb les inèrcies improductives i generar un alineament beneficiós per al futur de la capital de Tarragona”. Els temes són els següents: “Capital segura”, “Capital turística”, “Capital de la gestió pública-privada”, “Capital comercial”, “Capital connectada”, “Capital cultural i patrimonial”, “Capital d’oportunitats”, “Capital sanitària” i “Capital de llibertat”. Finalment, es tancarà amb l’acte “Tarragona, capital”, on es posaran en comú les conclusions del cicle.

Redacció