.

Imatge d'arxiu d'una sessió plenària del Congrés dels Diputats

El PP ha perdut 1,9% punts en intenció de vot respecte l’abril passat, fins al 30%, tot i que amplia la seva diferència respecte el PSOE, que veu com el suport dels electors cau 5,4 punts, fins al 21,2% i com Podemos s’enfila amb força com a tercera força, amb el 15,3% i a 5,9 punts respecte la formació socialista, segons el baròmetre del CIS del juliol. ERC supera CiU amb el 3,3%, vuit dècimes més que a l’abril, mentre que la federació nacionalista perd una dècima -2,9%-. L’enquesta es va fer entre l’1 i el 9 de juliol, quan el secretari general del PSOE encara era Alfredo Pérez Rubalcaba, i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol no havia confessat que tenia diners sense declarar a l’estranger.

ERC és l’única força en tota la cambra baixa espanyola que no perd vots i augmenta el seu suport en vuit dècimes i superant CiU, amb el 3,3% i el 2,9%, respectivament. Pel que fa al grup ICV, integrada dins Izquierda Unida, passa del 10,9% de l’abril al 8,2% del juliol. Una tendència a la baixa que també manté UPyD, que perd tres dècimes, i passa del 8,9% al 5,9%. Per la seva banda, Ciutadans obtindria el 0,9% dels suports, si avui se celebressin eleccions al parlament espanyol.

L’enquesta es va dur a terme durant els primers nou mesos de juliol, quan el PSOE encara no havia materialitzat al relleu al capdavant de la secretaria general; l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol no havia confessat que tenia diners sense declarar a l’estranger ni els presidents de la Generalitat i del govern espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy, no s’havien reunit.

En quant a les preocupacions dels ciutadans, l’atur continua sent la primera, en un 77% dels casos; seguit de la corrupció i el frau, amb un 41,5%; i dels problemes de caire econòmic i dels polítics, amb un 28% i un 26,4% respectivament.

Cap diputat arriba al 4 de valoració i cap ministre supera el 3

La portaveu de Geroa Bai, Uxue Barcos, és la diputada del Congrés més ben valorada, amb un 3,94, en una llista en què cap dels portaveus arriba al 4. En segon lloc, se situa el portaveu d’ERC, Alfred Bosch; seguit de la líder d’UPyD, Rosa Díez, amb un 3,52, i el coordinador general d’IU, Cayo Lara, amb un 3,35. Pel que fa el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, és el setè líder més ben valorat, amb un 2,76.

Pel que fa les valoracions dels ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, és la membre de l’executiu més ben valorada, amb un 2,75, seguit del ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, amb un 2,68; i el ministre d’Economia, Luis de Guindos, amb un 2,57. L’únic ministre català, Jorge Fernández Díaz, està situat en cinquè lloc, amb un 2,26.

Un 61,4% dels espanyols no té “cap confiança” en Rajoy

De l’enquesta, també es desprèn que un 61,4% dels espanyols no té “cap confiança” amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, mentre que l’aleshores cap de l’oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, obtenia un 53,7%. En quant a la gestió de govern, el 67% creu que és “dolenta o molt dolenta” i la de l’oposició s’enfila fins al 70,4%.

D’altra banda, un 34,5% prefereixen mantenir l’actual sistema d’organització territorial, amb comunitats autònomes, mentre que un 20,7% preferirien un únic govern central sense autonomies i un 9,8% pes mostra partidari que les comunitats tinguin la possibilitat de convertir-se en estats independents. Un 15,1% voldria augmentar el poder de les comunitats i un 10,6% que els restessin autonomia.