El 37% dels habitants de la ciutat de Tarragona votarien ‘sí-sí’ a la consulta del 9 de novembre; mentre el gruix restant on s’inclourien els abstencionistes, els partidaris del ‘sí-no’ i els del ‘no’, representen el 63%. Així es desprèn d’una enquesta encarregada pel Partit Popular que compta amb un marge d’error de 5,3 punts percentuals i que ha recopilat una mostra de 350 tarragonins, de diverses edats i procedències, per part de la consultora Investigación&Marketing. El líder popular, Alejandro Fernández, encara ha anat més enllà i, apel·lant a les dades de l’esmentada enquesta, “el 41,1% dels tarragonins voldrien votar si el seu futur està dins o fora d’una hipotètica Catalunya independent”.
Dues dècimes per sota, amb el 40,9% de les opinions recollides, es troben els tarragonins que pensen que la ciutat hauria d’acatar el que refrendi el conjunt de catalans. I, també cal mencionar, que el nombre d’indecisios en aquest punt és elevat, ja que oscil·la entorn al 18%.
Alejandro assegura que “aquesta resposta és reveladora, ja la intuïem, però és el primer cop que algú pregunta als tarragonins què voldrien fer si finalment té lloc la consulta del 9 de novembre”. Malgrat aquest escenari d’hipòtesis, el líder popular ha recordat que ell no és partidari del dret a decidir, ni de Catalunya si vol independitzar-se d’Espanya ni tampoc dels tarragonins respecte la resta de Catalunya. Ara bé, Fernández ha volgut enviar una senyal “d’alerta” al president Artur Mas. I és que, pel líder del PP a Tarragona, “el president de la Generalitat es pensa que està trencant Espanya quan en realitat el que està trencant és Catalunya”. És més, per Fernández, “si els sobiranistes volen obrir el debat sobre el dret a decidir, els tarragonins també tindran el seu propi dret a decidir”.
L’enquesta recollida pel PP de Tarragona segrega els partidaris del que anomenen ‘singularitat de Tarragona’ respecte el dret a decidir en funció del partit que han votat. En aquest punt, el PP aglutina el major percentatge de partidaris de la diferència tarragonina amb el 65% de vots al seu favor. No obstant, destaca que el 44% dels votants del PSC són partidaris d’aquesta singularitat, en detriment del 31% de socialistes que consideren que caldria assumir el resultat del 9 de novembre.
Alejandro també ha volgut assenyalar, en paral·lel, que el 36% dels votants de CiU a Tarragona estarien a favor de votar si, en una Catalunya independent, la ciutat queda al bàndol català o a l’espanyol com “una comunitat autònoma uniprovincial o la forma que sigui”, ha descrit.
‘Humiliació de Barceluña’
Alejandro Fernández apunta que hi ha “un augment dels indecisos respecte el dret a decidir a Tarragona”; un fet que, segons ell, té resposta amb els greuges que pateix el territori per part del que anomena Barceluña: “Som l’única capital de província que no té una unversitat pública amb el seu nom; se’ns vol dividir quan se’ns anomena únicament Camp; i la inversió dels pressupostos de la Generalitat –també de l’Estat– és un greuge evident”.
Joan Marc Salvat