El Port Tarragona ha instal·lat un innovador bol·lard soterrat per millorar l’atracada de vaixells al moll de Cantàbria. Aquesta novetat respon a la necessitat de millorar l’amarratge amb un nou sistema a la zona de la rampa Ro-Ro que utilitza els FastFerry que connecta setmanalment el Port de Tarragona amb Turquia, però també es podrà utilitzar per a CarCarriers que ho requereixin.
La instal·lació d’un bol·lard soterrat té com a objectiu poder compatibilitzar l’espai del moll amb altres operatives quan no hi hagi el vaixell Ro-Ro atracat. Aquesta solució trobada pels tècnics en infraestructures del Port de Tarragona permet que la coberta del bol·lard s’aixequi cada vegada que sigui necessària la seva utilització per l’empresa terminalista encarregada de les operatives Ro-Ro en el moll de Cantàbria, i que sigui invisible quan aquest no sigui necessari. Aquest bol·lard permet donar amarratge dels caps a través de popa per millorar l’atracada segura davant condicions de vent per als vaixells que presentin una obra morta (part del buc que està fora de l’aigua) important.
Aquesta iniciativa forma part del servei orientat al client que el Port de Tarragona ofereix per tal d’atraure nous tràfics als seus molls. La directora de Desenvolupament i Negoci del Port Tarragona, Genoveva Climent, ha volgut destacar que aquest fet: “El bol·lard és un exemple tangible del servei a mida i de proximitat que donem al Port, en aquest cas, per millorar l’eficàcia i la seguretat de les operatives”.
Un servei ferroviari regular amb excel·lents connexions
La instal·lació del bol·lard ha estat una solució implantada arran de l’entrada del servei regular entre Tarragona i Izmir. Un servei que en pocs mesos s’ha consolidat i, fins i tot, ha ampliat el seu radi d’acció. Recentment, el Port Tarragona ha estès la ruta Ro-Ro amb Turquia fins al centre de la península en tren. Es tracta d’una fita important per al Port de Tarragona, ja que aconsegueix així el primer servei ferroviari regular de contenidors des de les seves instal·lacions. Una operativa setmanal que uneix la terminal intermodal de La Boella, situada al Port de Tarragona, fins al Port Sec d’Azuqueca de Henares (Madrid).
El temps en el moviment de les mercaderies des que es descarreguen al Port de Tarragona per via marítima gràcies a les rampes Ro-Ro, fins que arriben a Madrid per via fèrria és molt competitiu, realitzant tot el procés en un total aproximat de 12h. Aquesta connexió amb Azuqueca de Henares confirma l’aposta del Port de Tarragona per la connectivitat com a node logístic amb el centre de la península. Així mateix, obre la possibilitat d’ampliar la seva activitat oferint als clients del Port noves oportunitats abans de l’entrada en funcionament de la nova PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo.
L’estratègia del Port de Tarragona per potenciar el ferrocarril i la càrrega general ha permès ampliar el radi d’acció més enllà del seu hinterland actual. Han convertit destinacions allunyades i poc viables econòmicament en rendibles i atractives per als clients. L’entrada en funcionament del Corredor ferroviari del Mediterrani el 2023 completarà aquesta estratègia intermodal facilitant que l’eficiència de l’operativa ferroviària cap al centre de la península es traslladi també cap als principals nodes logístics del centre i nord d’Europa.
Redacció
Equip de redacció