.

El Port s’ha adherit al Manifest institucional i a la campanya impulsada per l’Institut de les Dones de la Generalitat de Catalunya (ICD). Foto: Port

El Port de Tarragona s’ha adherit al Manifest institucional i a la campanya impulsada per l’Institut de les Dones de la Generalitat de Catalunya (ICD) amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de Violència envers les Dones, avui, 25 de novembre. La campanya, sota el lema ‘Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” reforça els missatges adreçats als agressors i posa el focus de la solució de les violències masclistes en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la NO complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions masclistes.

Per aquesta raó el Port de Tarragona vol ser al costat de les dones en situació de violència i fa una crida a l’entorn com a factor de protecció i clau per neutralitzar la impunitat dels agressors. Concretament, l’Autoritat Portuària (APT) ha utilitzat les seves xarxes socials per difondre la campanya contra la violència envers les dones amb el hashtag del manifest institucional promogut per l’ICD #Manifest25N2020.

Per altra banda, el Port ha volgut col·laborar amb la campanya enganxant gairebé un centenar d’adhesius a les papereres de la façana marítima de la ciutat dins del domini portuari de l’APT amb la frase ‘DIPOSITA AQUÍ EL TEU MASCLISME’. Els adhesius es poden veure en el mobiliari urbà del passeig Marítim del Miracle, al Km 0, al Moll de Costa i al barri del Serrallo interpel·lant la ciutadania a llançar simbòlicament a la brossa tot allò que reconegui com a masclisme. Finalment, l’APT també s’ha sumat al minut de silenci, organitzat a les 12:00 h, en senyal de suport a les dones que travessen situacions de violència masclista.

Protocol al Port

En aquest sentit, l’Autoritat Portuària de Tarragona ja va adoptar, al mes de setembre de 2019, un “protocol d’actuació per la prevenció i l’abordatge de l’assetjament laboral en qualsevol de les seves modalitats”. Aquest protocol estableix el mètode de l’APT per a la prevenció i la solució de les queixes relatives a totes les modalitats d’assetjament i altres formes de violència, amb les degudes garanties i procediments imparcials.

La introducció d’aquest protocol va anar acompanyat de sessions informatives i cursos de formació dirigits a tota la plantilla de l’APT per tal de donar a conèixer els continguts del document i resoldre tots els dubtes quant al procediment d’actuació davant de possibles episodis d’assetjament.

Una campanya que denuncia una postura neutral

Enguany. l’Institut Català de les Dones ha engegat la campanya amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat i denunciar, per tots els canals possibles, el rebuig a qualsevol mena de violència masclista. La campanya fa una crida i reclama que davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral.

Amb aquest objectiu s’ha creat un manifest unitari, al que s’han sumat diverses entitats i institucions, per inundar les xarxes i els mitjans de comunicació, en senyal de suport a les dones que travessen situacions de violència masclista.

Per altra banda també es vol sensibilitzar i responsabilitzar a les persones de l’entorn perquè actuïn i ajudin a crear una societat protectora que sancioni els agressors. Per fer-ho, llança el missatge: ‘si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor, i a conseqüència et converteixes en còmplice d’aquella violència masclista’.

La campanya està reforçada amb aquests altres missatges:

  • Si vols saber on és, què fa i amb qui a cada instant #ÉSVIOLÈNCIA
  • Si justifiques el masclisme amb “peròs” #ETSCÒMPLICE
  • Si insisteixes en tenir sexe quan ella no vol #ÉSVIOLÈNCIA
  • Si comparteixes continguts sexuals sense consentiment #ÉSVIOLÈNCIA
  • Si el teu amic l’agredeix sexualment i tu te’n desentens #ETSCÒMPLICE

Redacció