.

Carga de 250 toneladas de harina de soja en 4 vagones en las instalaciones portuarias. Foto: Cedida

Ahir, 27 de maig, les instal·lacions del Moll de Castella del Port de Tarragona van ser protagonistes de la càrrega de 250 tones de farina de soja en ferrocarril, mitjançant 4 vagons de 66 tones cadascú. Es tracta d’una operativa nova que representa un pas endavant en la millora de posicionament del Port en el moviment de productes agroalimentaris, tant a l’Estat com a la Mediterrània.

Des de l’any passat, el Port de Tarragona porta una mitjana de 3 trens setmanals de productes agroalimentaris, principalment moresc (altrament dit blat de moro, o panís) amb puntes de 5 trens setmanals des del passat mes d’abril. En aquesta ocasió és el primer cop que es carrega farina de soja i si, l’operativa funciona correctament, permetrà prestar un nou servei. Una línia regular de transport ferroviari des del Port cap als clients finals del hinterland del port tarragoní.

Aquesta nova operativa pretén introduir un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística, ja que per a aquest tipus de producte és un servei més eficient, tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista sostenible.

Aquest sistema, actualment en període de proves, obre les portes a una nova activitat amb molt potencial per transportar mercaderies per ferrocarril en destinació a les zones de Saragossa, Osca, Lleida i Vic. El departament comercial de l’APT treballa en aquests moments en sumar nous clients al servei ferroviari
per al moviment d’agroalimentaris aprofitant les possibilitats que s’obren a mitjà termini.

El tràfic de productes agroalimentaris

El Port de Tarragona rep productes agroalimentaris dels principals països productors com Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units. La distribució d’aquests productes abasta un hinterland molt important, que inclou tot Catalunya, Aragó i gran part de Navarra i de l’est de Castella, i on es fabrica més del 40% del total de producció de pinsos d’Espanya.

Els productes s’importen a través del Port de Tarragona i des d’aquí es transporten a les zones on es fabrica els pinsos per a l’alimentació animal, com són les fàbriques de Lleida, Saragossa, Girona i, en menor mesura, a indústries de Sòria i Osca.

El moviment de productes agroalimentaris és un dels més destacats al Port de Tarragona, tant pel seu volum, uns 5 M de tones anuals de mitjana, com per les importants instal·lacions i repercussió econòmica en el hinterland.

Per a l’emmagatzematge d’aquests productes, el Port disposa de 260.000 m2 de superfície coberta, xifra només equiparable a les capacitats del nostre Port en l’emmagatzematge de líquids a granel. L’alta especialització portuària en el tràfic d’agroalimentaris facilita que al Port de Tarragona es treballi amb una àmplia varietat de productes i subproductes agroalimentaris (més de 60) motiu pel qual el nostre Port se situa en una posició
molt destacada respecte a la resta de ports europeus.