.

Una imatge del simulacre d'aquest matí

Una imatge del simulacre d’aquest matí

L’Autoritat Portuària de Tarragona durant el dia d’avui ha desenvolupat en les instal·lacions portuàries de Euroenergo a Tarragona un simulacre d’emergència del Pla Interior Marítim (PIM) del Port de Tarragona.

El simulacre reproduïa una situació consistent en un vessament de producte nociu com és Gasoleo A en la terminal portuària de Euroenergo, procedent d’un suposat vaixell denominat Lechuck que efectuava operacions de descàrrega en la terminal (Esplanada d’Hidrocarburs).

S’ha simulat el pas de la fase d’alerta a la fase d’emergència i l’escalament de la situació 0 a situació 1 del PIM (vessament en aigües interiors abrigades), la qual cosa ha permès verificar en la pràctica el PIM i el correcte desplegament de les barreres situades en el Moll de la Química, sense afectar el tràfic portuari.

En l’exercici s’ha simulat el nivell d’emergència de situació 1, que ha suposat l’activació del Pla Marítim Nacional (PMN), així com el Pla territorial corresponent, en el nostre cas el CAMCAT, en fase d’alerta.

S’ha aprofitat el simulacre per analitzar les mesures de protecció de les instal·lacions portuàries i de la pròpia empresa participant Euroenergo; així com fer seguiment i coordinar les actuacions dels diferents grups actuants i el bon funcionament de les comunicacions de l’incident.

L’exercici ha comptat amb la participació dels equips d’intervenció de Euroenergo, dels Bombers del Parc Químic, les embarcacions de Boteros i Amarradores, Policia Portuària i una embarcació de Salvament Marítim.

Tant Capitania Marítima de Tarragona com l’Autoritat Portuària de Tarragona han valorat molt favorablement l’actuació de Euroenergo, així com la dels Bombers del Parc Químic i de l’empresa Boteros i Amarradores, els qui han estat per a la realització del simulacre i especialment per la ràpida capacitat de desplegament de les barreres de contenció.

Capitania Marítima va donar per conclòs el simulacre al migdia i tot seguit, representants de Capitania Marítima, Autoritat Portuària de Tarragona, PRCM (Parc de Resposta de Contaminació Marítima) i Euroenergo i d’altres terminals (que han estat com a observadors), s’han reunit per avaluar el resultat de l’exercici i tenir en compte les decisions preses durant el simulacre per millorar l’eficàcia de les accions i protocols a seguir.

Direcció de l’emergència

Les actuacions necessàries per al control de l’emergència així com la mobilització dels mitjans humans i materials que s’han utilitzat en la intervenció han estat coordinades pel director de l’emergència, la Capità Marítim, Nuria Obiols, i el director de Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Basora, els qui han coincidit a destacar que “el Port de Tarragona és un exemple a seguir per part dels ports de l’Estat espanyol, en ser pioners en simulacres d’emergència química” i han valorat positivament “la realització de l’exercici i la gran coordinació de tots els participants, tant administracions públiques com les empreses privades participants en el simulacre”.