.

Els presidents del Port de Tarragona, Josep Andreu i de la AEQT, Jesús Lloma-Ossorio aquest matí

Els presidents del Port de Tarragona, Josep Andreu i de la AEQT, Jesús Lloma-Ossorio aquest matí

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i El Port de la ciutat uneixen un cop més sinergies envers el sector químic i el territori. En aquesta ocasió impulsant el Clúster ChemMed Tarragona, com a “clúster químic, industrial, logístic , acadèmic i científic’ del Mediterrani, a Tarragona, amb el qual impulsar la química a l’exterior “unint les sinergies i experiència del present per liderar i seguir impulsant el futur”.

Així ho ha definit aquest matí el president de l’AEQT, Jesús Lloma-Ossorio, davant dels mitjans de comunicació apuntat per tant que el principal objectiu serà “projectar en l’exterior els atractius que té aquest territori per a la indústria, la recerca i la logística de la química demostrant a les empreses que venir a Tarragona és un encert”

El Clúster estarà situat al territori en terrenys disponibles tant del Port com del sector petroquímic ocupant un total de 350 hectàrees per a la seva activitat.

Per la seva part, el president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha explicat que el port tarragoní s’ha adherit a la iniciativa “sense dubte” donat que el 60% de l’activitat que genera és del sector petroquímic i “lliga amb l’estratègia de creixement i projecció internacional” del Port.

Generarà 13 mil llocs de treball directe a Tarragona

La iniciativa buscarà així crear riquesa, sostenibilitat, creació de llocs de treball estable i especialitzat en el sector amb fins a 13 mil llocs de treball directe, atreure noves inversions i crear industrialització i economia productiva, s’ha apuntat. D’aquesta manera, consolidar el teixit de totes les infraestructures, instal·lacions productives i portuàries, indústries auxiliars, centres de recerca i nivells de formació entorn del clúster.

Hi ha establert un pla de treball amb diverses línies d’acció i estructura interna. Pròximament es donarà a conèixer a indrets com Holanda a l’abril amb una trobada dels principals clústers europeus o un fòrum de plataforma tecnològica de la química que es farà a Tarragona o la ‘Expoquímia’ de Barcelona, entre altres.

Logo del ChemMed Tarragona

Logo del ChemMed Tarragona

S’ha apuntant també la necessitat de potenciar el sector químic amb un clúster a partir de l’activitat i infraestructures amb que compta el territori davant l’amenaça que suposa que E.E.U.U lideri el gas més que el líquid que destaca a Tarragona fent que per exemple el cost de l’electricitat sigui la meitat que a Europa. També els recursos de petroli d’Orient Mitjà. Per aquest motiu caldrà “adaptar-se a les noves demandes del futur” i fer front a aquestes circumstàncies que faran que es tanquin plantes a Europa “tractant que no passi a Tarragona” comenta Ossorio. Motius en positiu són l’obertura d’importants multinacionals de la química en el nostre territori.

El ChemMed Tarragona compta amb l’adhesió de l’Associació d’empreses de Serveis de Tarragona (Aest); els sindicats Fitag-UGT i CC.OO.; la Universitat Rovira i Virgili (URV); el Centre Tecnològic de la Química (CTQ); l’Institut Català de Recerca Química (Iciq), i les cambres de comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls (Tarragona), a més de la Diputació de Tarragona i de 13 ajuntaments de la província.

Demà divendres a les 16h al Palau de Congressos tindrà lloc l’acte institucional on els presidents de la AEQT, Jesús Lloma-Ossorio, i del Port de Tarragona, Josep Andreu, signaran l’acta de constitució en un esdeveniment amb el president de la Generalitat, Artur Mas; la ministra de Foment, Ana Pastor, i l’alcalde del municipi, Josep Fèlix Ballesteros.

-Adrià Recasens-

/* JS para menú plegable móvil Divi */