.

.

TOTS 21

Imatge des de l’interior de les obres aturades a l’antic edifici del Port. Foto: Cedida

Obres que estaven aturades al Port de Tarragona pel confinament i l’estat d’alarma tornen a reactivar-se. És el cas, per exemple, de l’antic edifici de l’Autoritat portuària. Ho van fer entre dimarts i dimecres. En el cas del Museu del Port, les obres es van ralentitzar en primer lloc, finalment van haver de quedar aturades i ara es reprendran la setmana que ve.

El Port de Tarragona havia adjudicat les obres de rehabilitació de l’edifici d’oficines de l’antiga seu de la Autoritat Portuària de Tarragona (APT) a la UTE formada por las empreses COMSA, SAU i Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada (GICSA), por valor de 4,7 milions d’euros, sense iva. La intervenció comprèn una rehabilitació integral de l’edifici que, amb 4.828 m² construïts, es destinarà a ús administratiu i de serveis portuaris.

D’altra banda, el Port està invertint 1,5 milions d’euros en la reforma del Museu. L’obra consisteix en la rehabilitació integral del Refugi 2, amb una durada inicial de deu mesos i afecta una superfície de 2.600 metres quadrats, que permetrà augmentar la superfície expositiva en uns 600 metres quadrats més.

El Port de Tarragona manté un ritme d’obres menor donada l’exigència derivada de l’estat d’alarma, però en té diverses en execució. En els ports, només són essencials les obres que tenen caràcter d’interès públic i relatives a xarxes de comunicacions. Aquestes són en el Port de Tarragona el dragatge i aportació de sorres a la platja de la Pineda (que es troba en licitació); la reconstrucció de l’espigó del Racó (que es troba pendent de la mesa de compres per obrir l’oferta econòmica i la proposta adjudicació), l’inici de les obres del Moll de Balears i l’ampliació de la xarxa de fibra òptica, que està en execució, indiquen a Tarragona21 fonts de la institució.

Aspecte que ofereix part de la façana de l’antic edifici portuari. Foto: Cedida

La resta d’obres no tenen caràcter d’essencials i per tant van cessar l’activitat des del 31 de març. Es tracta de la rehabilitació de l’antic edifici del Port, la rehabilitació del Museu del Port, l’edifici dels estibadors, el vial interior del Moll de la Química, el desdoblament de la via del ferrocarril del Moll de Castella, la senyalització d’interseccions especials de la xarxa ferroviària i els Pòrtics de control de gàlib del Moll de la Química.

En el cas de l’antic edfiici de l’ Autoritat Portuària de Tarragona, l’obra es reprenia dimarts passat. L’edifici està completament desmuntat i només es veu la carcassa de formigó. Les obres de reconversió de l’estructura van començar a la fi d’abril de l’any passat i les executa l’UTE formada Comsa-Gicsa amb un termini d’execució de 18 mesos. Haurien d’acabar al desembre, però s’allargarà el termini per raons òbvies.

D’altra banda, en serveis i manteniments, tenen caràcter d’essencial les que es van determinar al seu dia. Es tracta del subministrament elèctric i manteniment, subministrament d’aigua potable i manteniment, i manteniment de sistemes de seguretat. A més, es van introduir les següents per tal de garantir l’activitat portuària durant aquest període: la neteja d’edificis, el manteniment de la xarxa ferroviària, el manteniment del pont mòbil, la conservació general i la neteja viària. Cotinua també la desinfecció general iniciada amb la crisi sanitària.

Suposa a més que la institució ja pensa en un escenari de retorn a la feina que implica mesures obligatòries com mantenir la distànca física de dos metres entre els treballadors, la higiene de mans, prohibir les reunions presencials de més de dues persones i la prohibició de l’ús de l’ascensor. El Port va aplicar un pla de contingència amb la crisi sanitària que va fer que molts treballadors anessin a casa.

Redacció