.

El president del Port, amb el de la Generalitat i l’alcalde de Tartagona. Foto: APT

La nova imatge de l’edifici singular i històric de l’APT. Foto: Cedida

El Port de Tarragona ha inaugurat aquest divendres la seva nova seu institucional, que acollirà oficines i una sala per a la gestió d’emergències. L’immoble on s’ubica va ser construït el 1980 i ja va tenir aquesta funció. Després de dotze anys tancat i d’unes obres de millora s’ha tornat a posar en funcionament.

En l’acte d’inauguració hi ha participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha destacat el “paper clau” del Port de Tarragona per al “progrés del país”. Aragonès també ha apuntat que la reindustrialització de Catalunya és necessària i ha de ser “verda i digital”. El president del l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset ha indicat que el port és “al servei del desenvolupament econòmic” del territori.

En l’acte inaugural hi han assistit també diverses autoritats del territori, que s’han reunit amb el comitè executiu del port per conèixer els projectes en els quals treballa la infraestructura. Després han visitat la nova sala de gestió d’emergències, equipada amb una quinzena de monitors que permeten accedir a informació actualitzada de diferents àmbits, com càmeres de videovigilància, informació meteorològica, conèixer les matèries que transporta cada vaixell o els productes que hi ha emmagatzemats al moll de la química, en temps real. Cruset ha explicat que es tracta de tenir la màxima informació “per poder prendre la millor decisió” el més ràpidament possible. El president del port també ha celebrat que aquest sistema d’emergències s’ha agafat com a referència en altres ports de l’Estat.

L’arquitecte Josep Maria Garreta, autor del projecte original de l’edifici. Foto: Tots21

Posteriorment la comitiva s’ha desplaçat fins al moll de Castella, on el president de la Generalitat ha visitat un magatzem amb 20.000 tones de cereals procedents d’Ucraïna. Finalment, s’ha celebrat l’acte institucional d’inauguració, a la porta de l’edifici. Aragonès ha apuntat que al Camp de Tarragona hi ha “moltes infraestructures i serveis de caràcter estratègic” i que per això poder comptar amb una gestió de les emergències eficaç “és clau”. Alhora, ha posat destacat el paper de la regió en el proveïment d’energia i talent a la resta del país.

Cruset ha detallat alguns dels projectes estratègics de futur en els quals treballa el Port de Tarragona, com les dues terminals ferroviàries, el moll de creuers, la façana marítima o la nova Zona d’Activitats Logístiques. Tot plegat emmarcat en un pla de sostenibilitat que pretén reduir en un 99% la petjada de carboni.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha tingut un record per l’arquitecte de l’edifici, Josep Maria Garreta, que ha estat present a l’acte. El batlle ha afirmat que l’immoble ha tingut un paper destacat en la història recent de la ciutat i ha recordat que es va debatre sobre si s’havia d’enderrocar. Per això s’ha mostrat agraït al port perquè l’hagi rehabilitat. Finalment, el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena, ha expressat “la dimensió econòmica, social i ambiental” de l’edifici, que “està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. En acabar els parlaments s’ha descobert una placa commemorativa.

Aragonès i la resta d’autoritats han visitat la nova sala de gestió d’emergències situada a la 5a planta de la Seu Institucional, i el mirador de la 6a planta, per conèixer des d’allà els diferents espais i tràfics del Port. Tot seguit, el president Aragonès ha visitat un dels magatzems de cereals situats en l’interior del port per interessar-se per l’estat actual i la possible evolució dels estocs i els fluxos de cereals, especialment els que procedeixen d’Ucraïna. I per finalitzar, s’ha celebrat un acte d’inauguració oficial amb el descobriment d’una placa commemorativa a l’entrada de la Seu Institucional i amb parlaments de les principals autoritats presents.

Un edifici trencador

Fa més de 40 anys es van iniciar la construcció de l’edifici que canviaria l’skyline de Tarragona per sempre, un projecte trencador i innovador que es convertiria en una icona de la ciutat. Les obres de la seu institucional de l’APT van començar l’any 1977 i van durar quatre anys. Va ser el 15 de desembre de 1980 quan s’hi traslladen les oficines i esdevé la seu de la Junta del Port de Tarragona, ara Autoritat Portuària del Port.

L’edifici és obra de l’arquitecte tarragoní, Josep Maria Garreta, que el va concebre dins del corrent “brutalista”, un estil que es caracteritza per la construcció de grans edificis amb un ús predominant del ciment i del formigó.

L’edifici va quedar buit el juny de 2010 quan es van traslladar les oficines de l’Autoritat Portuària a un altre edifici ubicat justament al costat. Després d’estudiar diferents opcions i possibles usos de l’edifici, es va decidir optar per un model mixt d’ús administratiu i de serveis portuaris.

El Port de Tarragona va adjudicar les obres de rehabilitació de la Seu Institucional a la UTE formada per les empreses COMSA, SAU i Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada (GICSA), per valor de 4,7 milions d’euros (IVA exclòs). Les obres es van iniciar l’abril de 2019 i es van realitzar en un període de 18 mesos. La intervenció va consistir en una rehabilitació integral de l’edifici de 4.828 m².

El renovat edifici de l’APT acull les oficines de presidència (a la 4a planta), de la direcció general, de la secretaria general i serveis jurídics i la direcció de comunicació i imatge (totes tres a la 3a planta). A més, la 5a planta s’ha destinat per acollir la seu de Salvament Marítim i de la nova Sala de Gestió d’Emergències, entre altres espais. I la 6a planta es troben els serveis de control de navegació i seguretat marítima, integrats per PortControl i Salvament Marítim. Les plantes 1 i 2 se cediran en règim de concessió a entitats o empreses.

Redacció