.

Muntatge de fotos del Port de Tarragona i la Guerra Civil

Muntatge de fotos del Port de Tarragona i la Guerra Civil

Des de fa uns quants anys, cap al 15 de gener, final de la Guerra Civil a Tarragona, diferents institucions i entitats culturals, liderades pel Servei d’Arxiu i Documentació de l’Ajuntament de Tarragona, programen tot un seguit d’activitats de difusió per contribuir al fet que es conegui què va succeir abans i després del conflicte bèl·lic a la ciutat de Tarragona.

El Port de Tarragona, a través del seu Arxiu i el Servei de Publicacions, no n’ha restat al marge i, any rere any, ha col·laborat en la efemèride programant activitats i actes amb l’objectiu de preservar i difondre la nostra memòria col·lectiva.

Per a l’any 2019, que se celebra el 80è aniversari del final de la guerra, des del Port de Tarragona, està previst dur a terme quatre activitats relacionades amb aquest fet històric que van des d’un Taller de refotografia pels espais portuaris de la Guerra Civil, una instal·lació fotogràfica, que sota el títol 13 banderes fosques, acostarà al visitant l’horror del conflicte, la presentació d’un llibre sobre la recuperació del Port de Tarragona després de la contesa, i la projecció del film El Periple, la vella llum d’Europa.

El Taller de refotografia, que porta per títol Traces i estralls, un passeig per l’interior de les fotografies de la Guerra Civil al Port de Tarragona, tindrà lloc els dies 18, 19 i 22 de gener de 2019 a les instal·lacions de l’Arxiu del Port de Tarragona; un total de12 hores en què les persones participants podran (re)visitar els escenaris del conflicte bèl·lic del Port de Tarragona representats a les fotografies de l’època.

El diumenge 20 de gener a les 11,30 s’inaugurarà la instal·lació fotogràfica 13 Banderes Fosques de Ricard Martínez formada per imatges dels bombardejos que va patir Tarragona i el seu port durant la Guerra Civil; fotografies preses pels mateixos atacants just després del moment de llençar les bombes i de causar destrucció per tot arreu. Les fotografies onejaran dalt d’uns pals a manera d’insígnies obscures que qüestionen l’ús de la violència, sobretot la que s’executa des del poder. L’obra és una invitació a la reflexió, ja que les banderes són símbols que representen a col·lectius i cal observar-les per decidir si volem que ens representin o no. Durant la inauguració hi haurà una actuació de la Coral Sageta de Foc que interpretaran cançons de l’època.

El dimarts 29 de gener a la sala d’actes de l’Arxiu del Port a les 19 h es presentarà el llibre de Sergio Serrano Sánchez, guanyador del VIII Premi d’Investigació Port de Tarragona amb el títol: Les obres al Port de Tarragona durant la postguerra (1939-1952). Reconstrucció i eixamplament en temps difícils.

Finalment, el dimarts 19 de febrer a les 19 h i al Teatret del Serrallo, tindrà lloc la projecció del film El Periple. La vella llum d’Europa de Mario Pons Muria, un documental que convida a la reflexió  sobre la crisi de l’individu, l’actual Europa, a la vegada que mostra l’origen del franquisme sociològic a través dels drames de les guerres silenciades i la vulneració dels drets humans dels exiliats. En el transcurs de l’acte hi haurà l’actuació en directe de Los Sirgadors, autors de la BSO del film.