.

El president del Port de Tarragona, Josep Andreu. Foto: Cedida

Després d’acumular retards en la seva concreció, finalment l’Autoritat Portuària ha posat fil a l’agulla per aixecar una terminal intermodal al centre de la Península que projecti el seu hinterland fins a Madrid a través de les instal·lacions de Porta Centre, ubicades a la localitat de Marchamalo (Guadalajara). Projecte anunciat el 2013 i considerat imminent el 2014, l’ens presidit per Josep Andreu ha contractat finalment una consultoria per tirar endavant els tràmits de la terminal. L’encàrrec, segons avançava el diari digital TarragonaPort, ha recaigut en la firma alacantina Enginyeria i Estudis Mediterrani. Les tasques d’assistència tècnica serviran per redactar els documents destinats a avaluar les inversions portuàries necessàries per a l’adquisició de terrenys en els quals s’ha construir la terminal.

Segons informa el mateix digital, aquest contracte, que té un import de 18.029 euros i un termini d’execució de dos mesos, suposa un nou pas que acosta la concreció del projecte a les portes del Corredor de l’Henares, un dels eixos estratègics per a l’activitat logística al centre peninsular.

El Fons Financer d’Accessibilitat Terrestre Portuària contemplava en el període 2017-2021 inversions en cinc terminals ferroviàries interiors, vinculades a diferents ports d’Espanya. En aquest marc d’inversions, el Port de Tarragona rebrà 19.263.000 euros per a l’adquisició de terrenys i les obres de la terminal al denominat Port Sec de Guadalajara.

El projecte Porta Centre-Ciutat del Transport, promogut per Hercesa i Desenvolupaments Tecnològics i Logístics (DTL), és una potent infraestructura de referència per al transport de mercaderia intermodal ferrocarril-carretera entre els ports marítims i el centre peninsular de 2,2 milions de metres quadrats.

Nou servei de tràfic d’agroalimentaris amb Monzón

Aquest mateix dimecres, el Port de Tarragona ha fet pública una nota on informava que havia iniciat un servei regular de tràfic d’agroalimentaris per ferrocarril amb destinació a la Terminal Intermodal de Monzón (AgroTIM). Després de la prova pilot que es va dur a terme el juny de 2017, el passat mes de desembre va sortir el primer tren de la instal·lació portuària tarragonina amb destinació a Monzón. El passat 4 de gener va sortir el segon tren i el dia 11 va sortir el tercer.

Aquesta és la primera experiència de posada en marxa d’un servei multimodal ferroviari agroalimentari. El nou servei regular és molt important per al Port de Tarragona perquè suposa introduir el ferrocarril en uns tràfics en què la infraestructura tarragonina és líder per arribar a la seva zona d’influència.

 

 

 

L’impuls del port de Tarragona per al desenvolupament d’aquest projecte és vital, després de l’acord subscrit el novembre de 2012 amb Desenvolupaments Tecnològics i Logístics (DTL), promotor de la plataforma, pel que la instal·lació portuària adquirirà 130.000 m² de superfície per a la implantació i posada en funcionament de la plataforma intermodal ferroviària.

 

 

 

Aquesta plataforma ferroviària tindrà capacitat per admetre combois de fins a 750 m de longitud, i compta amb autorització de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) per a la seva connexió a la Xarxa ferroviària d’interès general (RFIG).