.

El plenari d’aquest octubre ha aprovat modificatius de crèdit que han de permetre destinar 150.000 euros a la compra d’habitatge social i promoure iniciatives per al petit comerç de cara a la campanya de Nadal, la modificació puntual del pla general urbanístic (POUM) que deslliura l’ajuntament de pagar més de 20 milions d’euros d’indemnitzacions per expropiacions a propietaris d’un àmbit reglamentat inicialment com a zona verda i després com a espais lliures situat entre el pàrquing Torroja i la Residència Casablanca, ha premiat amb una distinció la tasca de difusió de Tarraco per part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat  i ha donat llum verda a l’externalització dels treballs per crear zones perimetrals antiincendis a les urbanitzacions de la ciutat. Això en l’apartat de cos pràctiques i tangibles. Des del punt de vista polític els retrets habituals.

L’apartat relatiu a Patrimoni ha estat defensada per un Hermán Pinedo que considerava que “Tarragona ha d’estar agraïda al Grup per actuar en favor de la reactivació econòmica de la ciutat” gràcies a la seva capacitat de promoció, i més “en aquest any en concret. Treballem per aprofitar” aquest lobby “al màxim”. Elvira Vidal (Junts per Tarragona) ha lamentat que amb aquest reconeixement “sembla que no estiguem fent bé les coses aquí” i ha aprofitat per reclamar l’atorgament del “un reconeixement a la gent de l ciutat”. En la mateixa línia, la cupaire Laia Estrada ha apuntat que enguany era un bon moment “per premiar a les entitats que han participat a Tarraco Viva”, tot i que ha reconegut que pertànyer al Grup “és un trampolí de promoció turística” i un “aparador de perles davant la desídia” de l’actual equip de govern. Estrada ha apuntat que des de Tarragona “només fem el mínim per complir l’expedient”, relatant un seguit d’activitats educatives i didàctiques sobre el Patrimoni recomenades pel Grup que no s’exploren en la seva totalitat.

“Si cal crearem un grup de wasap per parlar dels modificatius de crèdit”

La socialista Begoña Floría ha reconegut la importància com a lobbi del Grup especialment en el camp del turisme interncional, fins i tot en propostes presentsades des de Tarragona com la d’exigir diners de l’Estat als  municipis patrimoni perquè “els ajuntaments no ens en podem sortir sols”.Precisament per la necessitat de trucar conjuntament a les portes de qualsevol administració, ha reclamat “que el Patrimoni serveixi per unir, no per dividir”. El punt ha estat aprovat amb l’abstenció de la CUP.

El conseller d’Hisenda, Jordi Fortuny, ha defensat el modificatiu de crèdit que incorporava una esmena d’urgència destinada a pressupostar iniciatives sobrevingudes en favor de la campanya de Nadal del comerç local a través d’una aportació a la Via T. Tot i la finalitat, el mètode no ha agradat gens ni a oposició ni als aliats perifèrics, perquè ha arribat sense temps per estudiar-la i els ha recordat els mètodes utilitzats per l’anterior equip de govern i tant criticats al seu dia per ERC. Fortuny ha absorbit les crítiques amb ironia: “Perdonin, però si cal crearem un grup de wasap entre els portaveus relacionat només amb modificatius de crèdit”.

Compra de cinc pisos situats a Bonavista a disposició de Serveis Socials

El punt ha obert un debat afegit, perquè a més de destinar diners a la compra d’ordinadors que garantitzi el teletreball als treballadors municipals i a manteniment de zones verdes, també desvia 150.000 euros per avançar en la compra de cinc pisos situats al barri de Bonavista, que es posaran a disposició, en el seu moment, dels Serveis Socials de l’Ajuntament per tal que es pugui cobrir la demanda existent de persones i famílies vulnerables que necessiten un lloc on viure. Aquesta adquisició, s’ha fet mitjançant la fórmula de tanteig i retracte i pertanyien a una entitat bancària.

Segons el conseller i president d’SMHAUSA, Hermán Pinedo “aquesta mesura s’emmarca en l’aposta que s’està fent des del govern municipal d’un canvi important en les polítiques d’habitatge, que permet oferir una alternativa real i la possibilitat d’una vida digna a les persones que més ho necessiten”.

Per la seva part, la consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill, ha destacat la importància de protegir aquest dret a l’habitatge i poder fer front així a les barreres que en molts casos imposa el preu de mercat de l’habitatge. Segons Aguilar-Cunill, “es tracta d’una mesura molt esperada i que permetrà donar una millor resposta a les famílies més vulnerables de la ciutat. L’accés a l’habitatge és clau en la millora de la pròpia vida en les situacions de major vulnerabilitat”.  Aquests lloguers socials permetran descongestionar els pisos d’emergència per a garantir-ne la temporalitat del recurs i afavorir l’autonomia de les persones.

Els diners surten en part donant de baixa una partida de 80.000 euros assignats en un principi als polígons industrials. Des de Ciutadans, Rubén Viñuales etzibava que tot just aquesta setmana es feia roda de premsa per presentar la implantació del 5G a Tarragona i encara hi ha polígons sense accés a fibra. “Cada dia som més poble i menys capital”, reblava.

Fortuny ha defensat aquest canvi d’objectius afirmant que “les inversions als polígons estan garantides” però que els diners en qüestió no arribaven a temps a ser gastats enguany perls tràmits administratius que suposarien. Per aquest motiu, “el que intentem és no tenir els diners immobilitzats al banc, sinó utilitzar-los. Aplaudeixin, siusplau”. Sandra Ramos no estava per fer de claca, i des de la bancada socialista es rememorava les paraules de l’alcalde, Pau Ricomà, en favor de crar un Keynesianisme local “que ha fracassat, tenint en compte que només s’ha executat un 8% de les inversions previstes per enguany”.

Estalviar a l’Ajuntament indemnitzacions milionàries

La modificació puntual del pla general ha anat a càrrec del conseller de Territori, Xavier Puig, que sigui dit de pas només ha rebut un lleuger retret per la seva assistència a un convit de boda il·legal per part de la socialista  Begoña Floría, quan li ha deixat anar en un moment del debat que “vosté prou pena té com per parlar d’ètica el dia d’avui”. Puig ha defensat el que, a la pràctica, susposa suspendre la tramitació de llicències i autoritzacions i els terminis dels procediments d’expropiació del Camí de l’Ermita de la Salut. El motiu d’aquesta paralització és estudiar una modificació puntual del planejament general a l’àmbit dels terrenys previstos com a espais lliures a la zona amb l’objectiu d’estalviar a l’Ajuntament el pagament de prop de 20 milions d’euros en expropiacions.   

Segons ha explicat el conseller, “s’està treballant en donar una solució als veïns afectats que no comprometi la capacitat inversora de l’Ajuntament durant els propers anys”. Puig ha proposat al Consell Plenari per substituir aquestes remuneracions, traslladar els drets d’edificabilitat al carrer Enric Granados així com al Pla de Millora Urbana-14. “Aquesta solució comportaria, no només l’estalvi de les elevades expropiacions sinó també la introducció de millores en l’espai des del punt de vista de l’interès públic” ha reiterat.  Aquest canvi permetria millorar les voreres així com la connexió entre el Camí de la Cuixa i el barri d’Els Músics, generant així més densitat poblacional i cohesió a la zona.

El punt ha estat acollit amb escepticisme per Cs i Junts per Tarragona, que volen conèixer els informes tècnics que justifiquen la mesura, i ha generat l’enèssim debat entre Estrada i Floría. La primera veia en aquesta actuació una possibilitat més “d’arranjar un desgavell del govern anterior”, i la segona l’atacava tant als anticapitalistes com als republicans per “voler sembrar dubtes un cop més sobre un POUM que va ser aprovat per ERC al seu dia. Ja està bé de voler tapar les vostres contradiccions posant el ventilador per generar sospites infundades. Ja sé que vosté, senyora Estrada, voldria cremar a la foguera als del PSC. Però lliçons d’ètica, poquetes, que só n vostés qui aguanten aquest govern”. El punt ha estat aprovat amb les abstencions de PP i PSC.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */