.

Jordi Fortuny, Pau Ricomà i Cristina Guzmán durant el ple d’aquest divendres.

El plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest divendres ha servit per descobrir l’esbós de nou contracte de la brossa que es prepara des de l’equip de govern. L’actual, corresponent a la realitat de la ciutat de l’any 2002, té com a titular FCC. Prorrogat enmig de polèmiques pels dubtes sobre la fiscalització dels resultats, decau l’abril de l’any vinent. Avui, els grups han hagut de posicionar-se sobre un dels tràmits clau per poder iniciar el tràmit administratiu cap a l’aprovació del nou plec que s’està cuinant a la sala de màquines de la plaça de la Font. El punt en qüestió era ratificar l’anomenada “estructura de costos” dels serveis de recollida de residus i de neteja viària, del servei de neteja de platges i terrenys municipals i del servei de Deixalleria municipal. Una proposta de l’equip de govern que ha aconseguit el vot afirmatiu dels dos regidors no adscrits, i l’abstenció de la resta de grups municipals.

Segons ha explicat el regidor responsable de l’àrea, Jordi Fortuny, la feina per dotar a la ciutat d’un contracte adaptat als temps actuals ha comptat amb un procés participatiu i una subvenció d’1 MEUR procedents dels fons Next Generation per inversions prèvies. El document presentat avui compleix amb els requisits administratius imposats per la llei que regulen els contractes públics superiors als cinc anys de durada abans de la seva licitació. En essència, una estimació motivada dels percentatges destinats a personal i salaris, combustible, manteniment, assegurances i altres. Una informació que ha de permetre objectivar futures “revisions i amortitzacions, lligant els canvis a les necessitats”, argumentava Fortuny deixant clar que aquest model permet “blindar” els augments de sous anuals dels treballadors de la contracta, per exemple.

El document haurà de ser informat en un període d’un mes després de la seva recepció per la Junta Consultiva de Contractació de la Generalitat. Si tot va bé, “el juliol estarem en disposició de començar la licitació del contracte de neteja i de la brossa”, que tindrà cinc lots diferenciats. El primer serà el de la recollida de residus i de neteja viària; el segon serà el del servei de neteja de platges i terrenys municipals; el tercer el servei de Deixalleria municipal; el quart correspondrà a la creació d’una plataforma destinada a fer seguiment i generar feed-back amb els ciutadans i el darrer contempla l’adjudicació a una empresa “que ajudarà a l’equip intern per certificar les feines fetes i fer un seguiment de l’aplicació dels termes del contracte”. És a dir, procedirà a la fiscalització. Els dos primers lots podran ser assumits per una única empresa, ha precisat Fortuny. Tot plegat, afegia, és “una gran aportació al nou contracte, els detalls del qual farem públic aviat”.

I precisament la regidora de contractes públics, Elvira Vidal, ha aprofitat el moment per entrar en detalls. La consellera ha assenyalat que la taxa futura serà aplicada “amb equitat i progressivitat, tenint en compte no la qualificació urbanística del carrer sinó el volum que es generi per unitat familiar”. Alhora, tindrà clàusules específiques sobre compostatge veïnal, malbaratament d’aliments i predomini de criteris ambientals. El plec de licitació també obrirà les portes a la utilització de vehicles geolocalitzaves i que no emetin CO₂, així com establirà una reserva per a centres adaptats de treball.

En tot cas, des de les files socialistes, Pau Pérez ha deixat clar que “avui no votem el plec”. I de l’estructura de costos ha deduït que s’aparca la petició de la CUP d’internalitzar el servei. De fet, l’anticapitalista Eva Miguel ha reconegut que “no hi tanquem la porta” però, en comptes de centrar-se en aquesta qüestió, ha volgut destacar que “per fi podrem treure pit d’un contracte innovador” que hauria de permetre acabar en aquell lema històric de campanya cupaire: “El contracte de la brossa fa pudor”.

J.S.