.

.

TOTS 21

Cartells de protesta contra l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

“El traspàs dels terrenys de les indústries químiques cap a La Canonja com a part de l’acord d’independència fa que perdem uns 9 o 10 milions d’euros cada any. Si no creixem de manera raonable, en uns anys la ciutat serà insostenible perquè no tindrem prous ingressos per mantenir-la.” Així ha justificat l’alcalde el vot negatiu de l’equip de govern a aturar el pla urbanístic de la Budellera. La moció, presentada per la CUP, ha rebut el suport del grup municipal d’ERC i ha estat rebutjada amb els vots del govern (PSC-PP-UDC) del PDeCAT, i les abstencions de Ciutadans i d’ICV.

Estrada: “S’ha d’urbanitzar amb criteris de necessitat d’habitatge, no amb criteris econòmics”

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha contestat l’al·legació de Ballesteros criticant que el desenvolupament urbanístic es faci d’acord amb criteris econòmics, i no tenint en compte les necessitats d’habitatge dels ciutadans. Estrada s’ha dirigit a la trentena de membres de la Junta de Compensació de la Budellera que eren presents al ple, dient-los que entenia perfectament que defensessin els seus interessos, però que ells intentaven defensar els de la ciutadania en general.

Un altre dels elements de debat han estat les possibles indemnitzacions que s’haurien de pagar als propietaris si es fa marxa enrere en el pla, tal com ha advertit, entre altres, Ballesteros i la portaveu d’ICV, Arga Sentís. La CUP ha negat que sigui així, citant lleis urbanístiques, i ha manifestat que la suspensió del pla és només una qüestió de voluntat política. “Si Terres Cavades es va poder aturar, perquè no podem aturar aquest?”, s’ha preguntat Estrada.

Viñuales (C’s): “El vot de Milà fa que el pla comenci viciat”

Per part del grup municipal de Ciutadans, Viñuales ha recordat que el vot a favor en la Junta de Govern per part del regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, fa que l’aprovació del pla comenci malament, ja que el seu fill ha participat en la redacció del pla. “Independentment dels aspectes jurídics, això fa que el pla estigui viciat”, ha advertit. Tot i això, Viñuales ha manifestat que està d’acord en la base del projecte, que és el creixement de la ciutat. També ha insistit en què el pla s’ha d’explicar millor als veïns afectats, i en què les alçades previstes no els convencen.

Ricomà (ERC): “No volem que l’espai es converteixi en un conjunt de vials sense edificis”

Ricomà ha justificat el seu vot favorable a l’aturada del pla manifestant que les previsions de creixement contemplades en el POUM “han fracassat”, i que la falta de demanda d’habitatges podria fer que l’execució del pla deixés l’espai de la Budellera com un conjunt de vials i serveis “que es convertiria en un abocador, com ha passat en moltes zones abandonades de Catalunya a causa de la crisi.” “Estem fent una urbanització per les necessitats de creixement que tindrem en 50 anys, no en 10”, ha afegit.

Sentís (ICV): “Hauríem d’indemnitzar els propietaris”

Per part d’ICV, Sentís ha manifestat que la seva abstenció ve determinada pel fet que el POUM hipoteca la reclamació d’aturar el pla, i que “s’ha de ser realista i treballar per fer possible la suspensió del pla, més que obrir debats estèrils que només fan que ens vegin com a molt radicals.” Sentís ha afirmat que “ara no podem declarar no urbanitzable un terreny que està qualificat d’urbanitzable, perquè els haurem d’indemnitzar.”

Floria: “La moció és nul·la de ple dret”

 

Igual com ja va passar en el darrer ple, la moció ha arrencat amb polèmica, ja que la portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria, ha advertit que segons els serveis jurídics de l’Ajuntament, la moció no es podia aprovar perquè era nul·la de ple dret. Els cupaires ja havien retirat la moció en la darrera sessió plenària perquè se’ls va advertir que presentar-la escurçaria el termini per presentar al·legacions al pla. En aquest cas els anticapitalistes l’han tirat endavant.