.

.

TOTS 21

El Ple extraordinari de Riudoms celebrat aquest dimarts 29 de desembre ha aprovat el pressupost municipal per l’any 2021 amb un consens entre la gran majoria de grups polítics representats al consistori. Es tracta d’un pressupost que té en compte la situació actual, prioritzant l’acompanyament social i promoció econòmica municipal. L’augment econòmic en les partides socials s’ha equilibrat per altra banda amb la disminució de dotació en partides de serveis no bàsics. Aquesta baixada significativa afecta a àrees com la de festes, fires, joventut, cultura o comunicació, preveient que amb la pandèmia molts dels esdeveniments socials que concentren molta gent no es podran celebrar com era habitual.

L’equilibri pressupostari ha sigut possible sense augmentar els impostos pels veïns i veïnes, continuant en la línia dels últims 10 anys. Les grans accions que recull el pressupost es poden dividir en els dos eixos principals: la dinamització econòmica del municipi i les persones. Per a la primera, es preveuen les obres de rehabilitació de la segona planta de les Escoles Velles per a ubicar-hi un espai de dinamització econòmica del municipi (comercial, empresarial, ocupació i emprenedoria), en la que s’hi destinaran 475.000€. També s’ha planificat, en el marc del pla d’aparcaments, l’adequació de zones per a l’estacionament de vehicles per facilitar l’accés al centre de la vila, amb un pressupost estimat de 115.000€.

Per a la vessant social, d’acompanyament a les persones, el pressupost contempla un augment en la dotació d’assistència als Serveis Socials, prestats des del Consell Comarcal del Baix Camp. A aquesta quantitat, s’hi sumen les subvencions a entitats locals que es dediquen a l’ajuda social a nivell municipal, així com diverses bonificacions socials de taxes municipals com les de famílies nombroses entre d’altres.

Altres accions que s’inclouen al pressupost són la millora de l’accessibilitat i de recursos inclusius a la casa de la vila, destinant-hi uns 130.000€, i l’adequació de parc infantils amb elements de jocs adaptats i un espai pícnic amb uns 40.000€. Els recursos per les entitats locals continuen reflectits al pressupost 2021, mantenint o augmentant les subvencions directes i també amb l’eliminació dels preus públics per l’ús de les instal·lacions esportives per part de les entitats d’esport.

A més d’aquestes dues línies prioritàries, l’Ajuntament de Riudoms també posa fil a l’agulla en la planificació urbanística. El pressupost contempla 20.000€ pel procés de participació ciutadana que ha de posar les bases prèvies a la redacció del POUM. De la mateixa manera, també fa una aposta forta cap a la sostenibilitat, dedicant 170.000€ a accions d’implantació d’energies renovables i instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i 15.000€ per la redacció d’un Pla de mobilitat segura i sostenible.

Tal i com explicava l’alcalde Sergi Pedret, “és un pressupost de consens”. L’equip de Govern ha obert les portes a l’elaboració del pressupost de l’any 2021 de l’Ajuntament de Riudoms a tots els grups municipals del Plenari, d’acord amb la voluntat expressada per l’Alcalde des del primer dia de legislatura. El treball conjunt s’ha efectuat en diferents reunions de portaveus convocades pel Govern o bé sol·licitades pels altres grups polítics, en les que s’ha estudiat la viabilitat de les diferents propostes per incloureles al pressupost de l’any 2021.

L’aprovació del pressupost en el Plenari va ser possible gràcies als 12 vots a favor de Junts per Riudoms, ERC i PSC, a excepció del vot en contra del grup de la CUP. L’Alcalde de Riudoms s’ha mostrat satisfet de la feina feta en la elaboració del pressupost i del suport obtingut en la seva aprovació, ja que “el consens majoritari reflecteix que és un bon pressupost per Riudoms i els nostres veïns i veïnes”.

Redacció