.

Imatge d'arxiu del ple municipal.

Imatge d’arxiu del ple municipal.

L’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar el passat dijous per unanimitat una moció de la FMC presentada per Tria Roda per a la millora del finançament de l’administració local. Al text també es van adherir els grups municipals de Junts per Roda, Populars per Roda i ERC.

Creiem que aquesta serà una moció efectiva, atès que molts ajuntaments de la Federació de Municipis de Catalunya li estan donant suport”, va assegurar l’alcalde Pere Virgili durant la sessió plenària.

D’acord amb l’article 142 de la Constitució, les hisendes locals han de disposar dels mitjans suficients per al desenvolupament de les seves funcions, però tal i com es detalla a la moció, els ajuntament han anat perdent suficiència financera durant els darrers anys, i amb ella també una autonomia local real.

Els ajuntament han patit diferents situacions en els últims anys, a les que hi han hagut de fer front, com va ser la pandèmia de la covid-19, que va requerir molts esforços econòmics per atendre les necessitats de la ciutadania. D’altres, com la sentència del Tribunal Constitucional sobre les plusvàlues, o l’acord del Govern de l’Estat amb els funcionaris públics per a una pujada addicional del sou, han provocat un trasbals a les economies locals, sense rebre un increment dels recursos de l’Estat. Per altra banda, fruit de la guerra a Ucraïna, la factura energètica dels ajuntaments s’ha disparat, amb un increment mitjà del 30%, i l’encariment de les matèries primeres ha fet que el cost de les inversions municipals hagi augmentat considerablement, o que moltes licitacions quedin desertes.

Per totes aquestes raons, amb la moció es demana a l’Estat la dotació d’un fons extraordinari en favor dels ens locals per donar resposta a l’increment de les despeses; una compensació per la pèrdua d’ingressos, i la creació d’una dotació addicional de recursos per incrementar el finançament dels ens locals amb motiu de l’increment salarial dels funcionaris públics. També se sol·licita que es revisi el finançament local per fer possible el mandat constitucional d’autonomia local.

Quant al govern de la Generalitat, es demana que s’actualitzi i es revisi el Fons de Cooperació Local, atès que l’increment del 10% proposat i anunciat recentment “és del tot insuficient”, segons assegura la FMC. També se sol·licita al govern autonòmic que generi un Fons de Cooperació Local extraordinari que cobreixi els increments dels costos derivats de la inflació; i que en cas de produir-se una nova delegació de competències als municipis es garanteixin els recursos necessaris per fer-la possible.

Finalment, la moció demana a les Diputacions provincials que sufraguin el 50% de la despesa addicional de l’increment del cost de subministraments energètics dels ajuntaments.