.

El Sindicat d'Estudiants s'ha manifestat al ple demanant un local social a l'Ajuntament. Fotos: Tarragona21

El Sindicat d’Estudiants s’ha manifestat al ple demanant un local social a l’Ajuntament. Fotos: Tarragona21

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat de forma definitiva el reglament del Mercat Central. Han calgut mesos de negociacions amb els paradistes de la zona i, especialment, la regidora de l’àrea, Patrícia Anton. Després del període d’exposició pública reglamentari, el plenari ha passat aquesta aprovació defintiiva que ha comptat amb el suport dels regidors de govern socialistes i dels set regidors de Convergència i Unió. Finalment s’han abstingut els set regidors del Partit Popular i la regidor del grup municipal d’ICV-EUiA, Arga Sentís.

En declaracions posteriors al ple, Patrícia Anton s’ha mostrat satisfeta per “tenir un reglament actualitzat després de tantes negociacions”. Anton ha reconegut que encara quedaran serrells per resoldre, però ha afegit que es tracta “d’un pas més en aquest projecte de ciutat complex, com és el Mercat Central”. Anton també s’ha mostrat agraïda a “tots els grups de l’oposició i el treball en equip”.

El reglament

El reglament marca els futurs drets i obligacions dels paradistes que tornin al Mercat Central en les seves tres plantes, juntament amb els aparcaments. “Són les concessions, espais de cessió d’ús amb el Mercat i les botigues a baix; però també els horaris, les càrregues i descàrregues o les sancions”.

Sobre el reglament en qüestió, Anton n’ha destacat que és un document “modernitzat que no s’actualitzava des dels últims vint anys”. Un fet que, entre altres factors, permetrà la incorporació de novetats en les parades de venda i, per tant, més diversitat en les parades que podran trobar els tarragonins i tarragonines: “Temes de precuinats o pastes, que fins ara no estaven inclosos en el reglament”, ha exemplificat Anton.

Des de l’Ajuntament es recorda que les parades del Mercat obriran matí i tarda, sense tancar durant el matí, “amb un màxim d’hores que permet el document de comerç de la Generalitat”.

Minut de silenci al ple, en record Elena Regidor, qui fou presidenta Federació Associació de Veïns de Tarragona

Minut de silenci al ple, en record Elena Regidor, qui fou presidenta Federació Associació de Veïns de Tarragona

Preus per concessió

Els preus es mantindran tal i com s’havia anunciat, i en les mateixes condicions que els últims vuit anys. D’acord amb un pacte de plenari del 2007 i els paradistes del Mercat, aquests darrers pagaran 1.803 euros al mes per metre quadrat quan tornin a les instal·lacions renovades. Amb tot, qualsevol nou paradista que que vulgui entrar al Mercat hauria de pagar 7.800 euros que és “el preu real de mercat”, segons ha puntualitzat Anton.

Protestes al ple

El ple d’aquest divendres ha estat marcat, també, per dues manifestacions simultànies. D’una banda, el Sindicat d’Estudiants de Tarragona han mostrat una pancarta per demanar al consistori que els cedeix un local social on reunir-se. Fa tots just uns dies, el sindicat feia palès el seu malestar per no comptar amb un espai públic i, per aquest motiu, han fet a mans de l’alcalde Ballesteros un document amb més de 700 signatures que donen suport a la seva reclamació.

En el mateix ple, una quarantena de persones del sindicat CGT, representants i treballadors de les empreses GRUPO NAVEC, EMMSA, MAYMO i EMTE han assistit al Ple municipal que s’ha dut a terme a l’Ajuntament de Tarragona per denunciar la difícil situació que viu el sector del metall a la província de Tarragona.

Pancartes per denunciar l'acomiadament a EMMSA. Foto: Cedida

Pancartes per denunciar l’acomiadament a EMMSA. Foto: Cedida

Tot i tancar amb beneficis, els sindicats denuncien que GRUPO NAVEC “continua acomiadant treballadors, sense abonar les quitances i indemnitzacions corresponents (durant el mes de febrer i març va extingir 300 contractes)”. Per la seva part, EMMSA, que ja ha sol·licitat la declaració de concurs voluntari als jutjats mercantils, està negociant un ERE d’extinció amb la plantilla. Alhora, el col·lectiu sindical alerta que “l’administrador i propietari de MAYMO TARRAGONA, que ja ha estat condemnat per un delicte de falsificació documental a la pena de sis mesos de presó, està imputat per apropiar-se presumptament de 4.000.000 d’euros que hauria d’haver abonat a la Tresoreria General dela Seguretat Social. La fiscalia, la Tresoreria i els treballadors estan demanant que se li apliquin penes d’entre quatre i dotze anys de presó”.