.

El Pla de Reactivació ecconòmica per fer front a la Covid-19 elaborat des del Consell Comarcal del Baix Camp preveu una inversió de 876.000 euros implementats en diverses anualitats. El següent pas un cop definies i quantificades les actuacions serà el de prioritzar les mesures que es podran ja cobrir amb el pressupost d’aquest 2021. “Cada institució ha d’ajudar a fer front a la crisi des de les seves competències, i nosaltres des del Consell Comarcal ens hi hem posat de valent i de manera dinàmica amb un pla molt potent”, afirmava el també alcalde de les borges del Camp durant la presentació del full de ruta aquest matí. Com elements noticiables derivats, el pla preveu la reactivació del Projecte Castillejos amb la creació d’un Centre d’Innovació Territorial i la incorporació de clàusules ‘Km0’ en licitacions del Consell i altres ens vinculats

El document s’aplicarà a 27 dels 28 municipis de la comarca perquè Reus ja disposa del seu propi pla de reactivació econòmica. En línies generals ubica 56 propostes en sis eixos generals. El primer (amb una inversió estimada de 2.500 euros) es marca el reforç de la identitat i la imatge de la comarca a les xarxes socials.

El segon, que hauria d’estar dotat amb 251.500 euros, gira al voltant de la necessitat de donar suport i reactivar la capacitat productiva del teixit empresarial de la comarca. En aquest sentit dona especial rellevància a la digitalització, així com a l’impuls de plans d’ocupació, oficines d’acompanyament a empreses i autònoms i la incorporació de clàusules ‘Km0’ en licitacions del Consell i altres ens vinculats.

El tercer apartat, que requereix d’una inversió valorada en 277.700 euros, es centra en millorar la competitivitat dels sectors econòmics de la comarca. Entres els aspectes a destacar, la creació de nous productes turístics de Muntanyes de la Costa Daurada, l’impuls d’un Pacte per a la Indústria del Baix Camp i la creació d’una targeta de descomptes per afavorir el consum de proximitat i el petit comerç.

Un altre dels eixos (159.500 euros) fa especial referència a la cultura del respecte, la conservació i la valoraització del paissatge. I per això es proposa, entre altres mesures de reforç a les que ja es venen aplicant, l’elaboració d’un projecte comarcal de regulació de fluxos i accessos al medi natural i un pla pilot per l’impuls de l’economia circullar “en algun polìgon o municipi rural”. Alhora, es preveu un “impuls en el procés d’elaboració de la Carta del Paisatge del Baix Camp” i la incorporació a la comunitat energètica promoguda per la Cambra de Comerç de Reus, aixi com el suport a la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

El cinquè punt, valorat en un cost de 183.300 euros, destaca la importància de l’aposta per la innovació i la tecnologia de cara a diversificar l’estructura productiva. I per així se centra en destacar el cowork i talent, suport a la creació de cooperatives, foment del desplegament de la fibra òptica als petits municipis i com a element novetós, la reactivació del Projecte Castillejos amb la creació d’un Centre d’Innovació Territorial.

Finalment, i amb dotació estimada de 1.500 euros, el pla reclama la concertació i cooperació des del Consell amb els agents de la comarca per establir estratègies per millorar la inserció laboral i el desenvolupament socioeconòmic. En aquesta línia, a tall d’exemple, es pretèn impulsar la Taula de Turisme Muntanys de la Costa Daurada-Baix Camp.

El pla ha estat presentat pel seu coordinador, Jaume Bages, i com a pas previ a les seves conclusions incorpora la diagnosi de la situació actual dels 27 municipis que en formen part. Una radiografia d’estadístiques que alerten des d’una tendència, ja des de l’època precovid, de “pèrdua de posicions” progressiva del Baix Camp en l’índex de competitivitat de les comarques catalanes. “Fins a la primera dècada d’aquest segle estàvem sempre dins de les deu primeres i ara hem caigut a l’11a posició. Amb un afegit. i és que hi ha 25 comarques que estan creixent més que nosaltres”, advertia Bages, destacant la “regressió en creació del treball autònom des de 2017”.

L’acte ha estat conduït per l’alcaldessa de Riudecols, Beatriz Mayorodomo, protagonista involuntària d’un exemple de la necessitat d’invertir en tecnologia als pobles petits quan s’ha vist obligada a abandonar l’ajuntament i anar a casa seva per millorar la connexió telemàtica. Com a representant dels agents als quals s’han contactat i s’han tingut en compte en l’elaboració del document ha intervingut la presidenta de la FEHT, Berta Cabré. Després de recordar la catàstrofe turística de l’any passat (les pèrdues econòmiques del sector a la província van ser de 4.500 milions d’euros, amb un descens de pernoctacions del 74% respecte el 2019), Cabré ha cifrant l’esperança de recuperació per enguany en ajudes directes al sector, el manteniment dels ERTOs i la recuperació de la mobilitat internacional per recuperar els turistes foranis. En aquest sentit a defensat la creació immediata d’un passaport sanitari que pugui ajudar a estalviar al viatger el sobrecost a l’hora de programar les vacances d’una PCR obligatoria, que pot pujar a 100 euros per persona

J.S.