.

Un dia fent de pastor sota el guiatge d’El brogit. Foto: Cedida

 

La marxa nòrdica entre vinyes per Poblet i descobrir l’art rupestre de la zona, dues propostes de les més sol·licitades

 

Algunes de les activitats del II Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre han tancat ja inscripcions perquè han superat el nombre de participants. És el cas de la proposta que demà diumenge permetrà fer de pastor a un nombrós grup d’amants de la natura i dels animals, a la zona de Capafonts. Els participants coneixeran de primera mà els secrets d’aquest ancestral ofici en perill d´extinció: el de pastor. Sota el guiatge d’El brogit, l’excursió travessa l’ermita de Barrulles de Capafonts i segueix vora del riu Brugent fins a arribar al ramat que pastura el Sergi Serra, un enamorat del seu ofici. Els participants en aquesta bucòlica experiència coneixeran el dia a dia d’un pastor i podran degustar el formatges artesans que elabora, juntament amb la seva parella.

La Marxa nòrdica entre vinyes per Poblet, que es desenvolupa demà diumenge a les 9 h del matí, també ha estat una de les activitats amb més demanda. El guiatge, de la mà de l’empresa DraActiu, descobreix els secrets de la marxa nòrdica passejant entre segles d’història i envoltats de vinyes. La sortida des del Monestir de Poblet permet endinsar-se en la història del Cister i conèixer algunes de les granges i possessions que varen pertànyer a Poblet durant l’època medieval, com el Castell de Milmanda, el Castell de Riudabella i la Granja Mitjana.

Laly Puig, de l’empresa Drac Actiu, aclareix que no cal haver practicat anteriorment la marxa nòrdica per a poder-hi participar. Al principi es dedicaran 15 minuts a ensenyar les seves característiques als no iniciats, i es proporcionaran els bastons a tothom que no en tingui. Al final de la ruta es farà al monestir un tast de vins de la DO Conca de Barberà, acompanyat d’una tapa.

El vessant divulgatiu està molt present en el programa del II Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre com queda palès en la primera activitat de demà diumenge: el guiatge al Mas d’en Llort. Aquesta ruta permetrà als participants descobrir com eren les Muntanyes de Prades fa 11.000 anys, l’antiguitat aproximada de les pintures rupestres de Mas d’en Llort que són la destinació final de l’activitat. Els participants visitaran tres abrics amb pintures, catalogades com a Patrimoni de la Humanitat. Joan Cartanyà, de Reboll Serveis Ambientals, explica que l’objectiu és “posar en context la informació que proporcionen les pintures i diversos jaciments arqueològics, tot comparant els animals i plantes de l’actualitat amb els que hi havia aleshores i interpretar com viurien aquells ancestres”. Es tracta d’un recorregut de 9 km amb nombroses parades interpretatives.

La darrera jornada del Festival a la zona de les Muntanyes de Prades es complementa amb activitats paral·leles de tota mena i per a tota la família, que es poden consultar al web https://festivalsenderistacostadaurada.cat

Pel que fa a avui dissabte, les dues activitats amb major participació han estat la sortida des del refugi de la Mussara als Avencs de la Febró, i la Gimcana familiar de Prades, una proposta per descobrir els secrets de la vila vermella de manera interactiva i divertida.

Cal recordar que tots els inscrits poden participar en el concurs fotogràfic que enguany ha organitzat el Festival per tal de difondre les millors instantànies de cada sortida. S’han de publicar a les xarxes socials, amb l’etiqueta #SenderistaFest22. Els guanyadors rebran productes i experiències locals, com també la subscripció d’un any a la revista Descobrir Catalunya, on es publicarà el nom dels afortunats, al número de desembre. Les fotos es poden enviar fins al 31 d’octubre.

Redacció