.

El Parc Tecnològic del Vi lidera aquest estudi a nivell europeu.

El Parc Tecnològic del Vi lidera aquest estudi a nivell europeu.

El Parc Tecnològic del Vi, VITEC, amb seu a Falset, liderarà un projecte europeu per millorar la competitivitat, el valor afegit i el posicionament internacional del sector surer. El projecte SUBERVIN, finançat per la Unió Europea a través de la convocatòria Interreg IV Sudoe que comprèn les regions del sud de França, Espanya i Portugal, s’ha iniciat aquest mes de juny i té previst acabar-se d’aquí un any. Es preveuen accions per la millora de la gestió de la sureda, per millorar la qualitat del tap de suro, per adequar els taps a les necessitats específiques d’aportació d’oxigen dels vins i s’establirà un punt de trobada virtual entre grups d’R+D+I, empreses sureres i cellers.

El pressupost del projecte és de prop de 837.000 euros, finançats en un 75% per fons FEDER i la resta amb aportació de fons propis de les entitats participants. El projecte, el primer internacional liderat per VITEC, compta amb la participació de la Universitat de Burdeus (UB2-ISVV), el Centro de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de Extremadura (CICYTEX), el Centro Tecnológico da Cortiça de Portugal (CTCOR), l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), i l’Associaçao Portuguesa da Cortiça (APCOR).

Precisament en l’espai del sud de França, Espanya i Portugal s’hi concentra el 61,2% de la superfície mundial de sureda, el 85,6% de la producció mundial de suro, i el 98,5% de la producció mundial de taps de suro. El sector surer ocupa en aquest territori a més de 100.000 persones i hi ha més de 1.000 empreses que s’hi dediquen.

La cadena surera té un client fonamental, el sector vitivinícola, que és la principal destinació dels productes surers amb alt valor afegit. Des de fa uns 20 anys, però, el mercat del vi ha sofert importants transformacions amb l’aparició de taps alternatius (rosca, sintètics, entre altres), sovint més econòmics i promoguts per països productors de vi que no disposen de suro. D’aquesta manera, la quota de mercat per als taps de suro ha disminuït fins l’actual 70% del total d’ampolles produïdes en el món, amb una pèrdua d’aproximadament deu punts només en la darrera dècada.