.

L’Arxiu Històric municipal ha editat el número 11 de la revista ‘Rutes de Constantí’. Es tracta d’una publicació de periodicitat anual que es dedica a la informació turística i cultural relacionada amb el municipi. La revista conté 74 pàgines i presenta, com és habitual, tot un seguit d’interessants continguts que parteixen del rerefons cultural, històric  o turístic. En portada, s’inclou una fotografia de la inauguració de les escoles públiques de fa 100 anys (20 de gener de 1920) a Constantí, que és precisament l’eix central d’aquesta publicació

Dintre dels continguts relacionats amb la inauguració de les escoles d’ara fa 100 anys, hi trobem un article referit al prestigiós fotoperiodista Josep Brangulí Soler, qui va ser l’encarregat de fer la cobertura d’aquesta inauguració el 20 de gener de 1920. Hi apareix una fotografia de l’acte feta per Brangulí i cedida per l’Arxiu Nacional de Catalunya i es fa referència a l’article sobre aquesta inauguració que es va publicar en el seu dia al diari madrileny ABC.

En relació al centenari de l’escola pública, una de les entrevistes centrals de la revista és amb l’historiador Albert Solé, que aquest any presentarà un llibre editat per l’Ajuntament de Constantí que aprofundirà en la història de l’ensenyament al municipi. En aquesta entrevista s’aporten diferents dades relacionades amb l’evolució i la lluita per l’educació a Constantí al llarg de la història.

I una altra de les entrevistes, també relacionada amb els 100 anys d’escola pública, fa referència a l’arquitecte Pere Caselles, qui va dissenyar l’edifici de les escoles velles el 1920. A l’entrevista, Anton Pàmies explica el vincle que aquest arquitecte de finals del segle XIX i primer terç del segle XX va tenir amb Constantí, no només amb el disseny de l’edifici de les escoles, sinó també dissenyant l’edifici de la Societat Cultural i Recreativa El Casino, a més de la reforma de l’ermita de Sant Ramon, entre moltes altres obres .

A banda dels continguts relacionats amb el centenari de l’escola pública, destaca una entrevista amb Mireia Català, filla d’Anton Català, el pintor dels murals del baptisteri de la Parròquia de Sant Feliu Màrtir.

Completa l’apartat de les entrevistes una conversa amb l’investigador José Luis Cifuentes Perea sobre els constantinencs a Mauthausen, on s’explica com eren les condicions de vida extremadament dures a Mauthausen i als camps de concentració nazis en general. En aquesta entrevista es fa referència als 8 constantinencs que van ser víctimes de la deportació nazi i que van perdre la vida als camps de concentració.

En aquest número 11 hi trobem col·laboracions habituals de la revista com les del tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Constantí, Ignasi Manzanares, o el naturalista José A. Latorre, amb un reportatge sobre la pèrdua de biodivesritat al terme de Constantí.

La revista es pot trobar en format paper a la Biblioteca Municipal de Constantí i es pot consultar també en línia al repositori d’Issuu: https://issuu.com/arxiudeconstanti/docs/rc11

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */