.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a Tarragona durant la presa de possessió del nou rector de la URV, Josep Anton Ferré, a la dreta de la imatge. Foto: ACN

El nou rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, ha reclamat major finançament i més autonomia del centre durant l’acte de pres de possessió del àrrec, que ha commptat amb la presència del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Aquest, al seu torn, considera que la voluntat del govern espanyol de reformar el sistema universitari és una “disfunció” perquè “qui paga” és la Generalitat.

Durant el seu discurs de presa de possessió del càrrec de rector de la URV, el doctor en Mecànica de Fluids Josep Anton Ferré ha reivindicat davant del conseller d’Economia la necessitat de recuperar el finançament perdut per part del Govern. “La reducció de la subvenció de la Generalitat ha comportat una encara major dependència dels ingressos de matrícula”, ha lamentat.

El rector sortint, Francesc Xavier Grau, i el nou rector de la URV, Josep Anton Ferré, durant l'acte de presa de possessió

A més, Ferré també ha reclamat la “màxima” autonomia per prendre les millors decisions i ha subratllat que la vocació de la universitat és donar resposta a les necessitats socials de formació i de recerca i innovació, alhora que ha defensat que la seva capacitat de gestionar apropiadament els recursos assignats per la Generalitat és “pregona”.

En un Paranimf ple a vessar de representants del món universitari català, polítics i de la societat civil i empresarial, el nou màxim responsable de la institució tarragonina ha destacat la voluntat que la URV es reconegui per la seva capacitat de formar a les persones per tal que contribueixin a l’avenç de la societat. Per enfortir-ho, ha dit, pretenen oferir programes de formació a l’abast de tota la societat, diversificar les vies d’entrada als estudis universitaris i facilitar que es puguin compatibilitzar estudis i treball, així com potenciar la formació permanent.

Els objectius prioritaris

D’entre els objectius prioritaris, ha prosseguit, hi ha la possibilitat d’incrementar l’oferta de places en els ensenyaments amb més demanda, reformar els que en tenen poca i atraure més estudiants amb l’oferiment de nous ensenyaments.

Ferré ha posat en valor la vocació per la recerca i ha manifestat la intenció que tots els programes formatius que ofereix la institució estiguin relacionats amb la generació de coneixement i la innovació. “Ens interessa tota la recerca i tots els àmbits del coneixement són cridats a ser el màxim d’actius en la recerca i en la transferència de coneixements”, ha subratllat. El rector ha posat en valor la tasca dels professors i docents, dels quals ha lamentat que siguin víctimes d’unes taxes de reposició “molt perjudicials” i que no se’ls pugui donar” un reconeixement proporcional al seu esforç”.

El doctor en Mecànica de Fluids ha ressaltat l’esforç per esdevenir una universitat investigadora de referència internacional, amb una profunda implicació territorial i amb un sòlid compromís social, uns mèrits que ha atribuït pel seu paper fonamental en la figura del rector sortint, Francesc Xavier Grau. Precisament, el ja exrector, homenatjat pel públic assistent amb un llarg aplaudiment, ha desitjat a Ferré “èxits i encerts” en el seu mandat i ha reivindicat la vocació d’internacionalització i de competitivitat de la institució no només a nivell català, sinó també espanyol i europeu.

Per la seva banda, el president del Consell Social de la URV, Anton Valero, ha reclamat per a la URV el tracte “que es mereix”, com una universitat efectiva que utilitza els recursos assignats “de manera productiva”. Valero ha exposat que la institució ha de basar-se en el coneixement i abastar més enllà de les comarques tarragonines i com ha fet el nou rector, també ha demanat el suport del conseller per ajudar a “consolidar” el pressupost i a fixar “objectius ambiciosos” per tal que la URV sigui un referent a Catalunya.

D’altra banda, el conseller ha afirmat que l’espanyol és “un model periclitat, del segle XIX, que mira cap a dins i no s’emmiralla en els exemple europeus”. Per aquest motiu, Mas-Colell ha demanat a l’Estat “que ens deixin fer perquè tinc pocs dubtes que ho faríem millor”.