.

.

TOTS 21

L'alcalde, Carles Pellicer, amb 'l'estat major' de l'equip de govern, avui. Foto: Enrique Canovaca

L’alcalde, Carles Pellicer, amb ‘l’estat major’ de l’equip de govern, avui. Foto: Enrique Canovaca

La mitjana de retribucions dels regidors del govern de Reus se situa, a partir d’aquest dimarts, en els 64.344,45 euros, una xifra que suposa uns 6.000 euros menys que a l’inici del mandat -quan CiU governava en solitari- i uns 4.000 euros inferior que al gener -després de la incorporació d’Ara Reus.

L’alcalde, Carles Pellicer, ha explicat que els regidors de govern renuncien a cobrar l’1% d’increment aplicat a la resta de treballadors municipals i que la despesa total en sous se sita en 579.100 euros. Aquesta xifra, però, es refereix només als nou regidors que cobren de l’Ajuntament de Reus, ja que Pellicer i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ho fan del Senat i el Parlament, respectivament. Caldria afegir doncs, poc més de 40.000 euros en dietes entre ambdós, una xifra que no serà definitiva fins que s’acabi l’any.

A l’hora d’establir el nou model de retribucions, Pellicer diu haver partit de la base que molts dels regidors van haver de deixar les seves feines per agafar responsabilitats de diverses àrees (eren només set els membres del govern) i que un polític “ha d’estar ben pagat”. Com que ara s’ha incrementat fins a 11 els regidors de govern i s’han redistribuït les àrees de poder, l’alcalde aplica un decrement del voltant del 10% en diversos regidors. En un primer rang se situen els tinents d’alcalde Nomeí Llauradó (ERC), Hipòlit Monseny (CiU) i Jordi Cervera (Ara Reus), que percebran 68.500 euros cadascun.

També rebrà aquesta quantitat la regidora Montserrat Caelles, “davant la complexitat d’haver de gestionar les àrees de Cultura i Promoció de Ciutat”, en paraules de l’alcalde. En segon terme, se situen la resta de regidors que tenen dedicació exclusiva, amb 61.500 euros anuals cadascun. Aquests són Marc Arza (CiU), Maria Dolors Sardà (CiU), Daniel Rubio (Ara Reus) i Montserrat Flores (ERC). Per últim, Joaquim Enrech és l’únic regidor que té una dedicació parcial -es dedica a exercir l’advocacia- i cobrarà 58.500 euros.

L’alcalde ha recordat que ell mateix i la regidora Vilella només cobren les dietes per assistència a l’Ajuntament, els organismes autònoms i les empreses municipals, igualment que els regidors de l’oposició. Preguntat per la hipotètica situació que el Senat es dissolgui, davant unes noves eleccions a l’Estat, Pellicer ha dit que llavors passaria a cobrar un sou de l’Ajuntament. Aquest estava situat, a inici del mandat, en 75.000 euros.

Pellicer també ha assegurat que la proposta de reducció de sous és seva i no ha entrat a formar part de les negociacions amb Ara Reus i ERC per entrar al govern. Per tant, l’alcalde ha negat que l’acord amb Esquerra inclogui la cessió d’un càrrec de confiança a canvi de reduir el sous dels regidors.

Joaquim Enrech torna a agafar Guàrdia Urbana

La modificació del nou règim retributiu coincideix amb una reordenació del cartipàs municipal. L’alcalde cedeix les seves competències en seguretat a Joaquim Enrech, que ja havia estat el cap de la Guàrdia Urbana després del trencament del govern amb el PP, des del novembre de 2014 i fins al juny de 2015. A la vegada, la nova regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència tindrà les competències de Ciutadania i Gent Gran, que desapareix i estava en mans de Maria Dolors Sardà, i de l’àrea de Joventut, fins ara dirigida per Montserrat Caelles.

Pel PSC, una mesura que arriba ‘tard’ i ‘malament’

Malgrat la reducció anunciada per l’alcalde, el portaveu del PSC, Francesc Vallès, ha fet una valoració negativa de la mateixa i ha assegurat que aquesta “arriba tard i malament, i és del tot insuficient”. Els socialistes consideren que encara és “desorbitat” el sou que percebran els regidors de govern. “L’alcalde i els regidors es posen sous de l’IBEX 35 mentre mantenen els impostos més alts de tot Catalunya”, ha assegurat Vallès, qui ha subratllat que a hores d’ara hi ha treballadors que estan cobrant menys de 650 euros al mes.

El socialista, fins i tot, s’ha atribuït la decisió de l’alcalde de rebaixar el sou: “l’ha pres gràcies a les pressions del PSC. Ja era hora que l’acalde ens fes cas en alguna cosa”.”Com sempre, les decisions del govern són improvisades, sense cap mena de convicció i forçades per l’oposició”, ha dit el socialista, qui creu que és “inadmissible” mantenir les dedicacions exclusives dels membres del govern.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya