.

Un torneig d’històrics ha completat la inauguració d’aquest matí. Fotos: Tots21

Prop de 80 persones han assistit aquest matí a la inauguració del remodelat camp de bitllets catalanes de Castellvell del Camp. Situat a l’avinguda President Companys, multiplica la superfície actual i passa de 3 a 12 pistes -que són les necessàries per fer competició oficial-. Alhora incorpora una caseta amb magatzem, serveis, cafeteria i begudes. Les obres, amb un pressupost de 28.496 euros (IVA inclòs), han anat a càrrec de Reycons SCP.

Moment de la inauguració de la placa commemorativa en record de Benjamí Martorell. Fotos: Tots21

Fins aquí el vessant administratiu. La jornada, però, ha anat més enllà d’aspectes merament formals i ha tingut ànima i sentiment. La instal·lació portarà el nom de Benjamí Martorell, en record d’un d’aquells homes que ajuden a fer pinya i en memòria del qual s’ha descobert una placa commemorativa. La seva vídua, Teresa Fernández, estava present durant l’homenatge i reconeixia viure “un moment molt important. Tant per l’ajuntament, que ho ha fet possible, com per l’equip, que ha picat pedra per aconseguir un espai com aquest”, afirmava a Tots21. De fet, el Club de Bitlles, creat l’any 2008, va guanyar les tres primeres edicions consecutives de la Lliga del Camp-Priorat. Més endavant, un grup de Castellvell -entre els quals hi havia Benjamí Martorell- va engegar, a través de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles, una lliga d’àmbit provincial, amb més de 30 equips. Aquesta tradició s’ha mantingut viva al poble gràcies a l’equip de Benjamí de l’escola Santa Anna.

La vídua de Benjamí Martorell, Teresa Fernández, durant el seu parlament. Foto: Tots21

“Estic molt contenta pel reconeixement que s’ha fet al meu marit -continuava Teresa-, encara que vull deixar clar que ell va impulsar-ho no pas de forma capdavantera sinó conjuntament amb molta més gent, persones joves amb les seves dones. Tot va començar d’una manera molt familiar, i mantenir aquells principis és, per a mi, tan important com l’existència de l’equip. Érem moltes dones i homes que jugàvem i la canalla aprofitava per venir amb nosaltres. Ens trobàvem cada quinze dies i al final tots formàvem una família. Llavors el president era Carlos Norte, hi havia també el Jordi Fortuny, l’Alcantarilla, el Jordi Queralt… Una gent a la qual es podria haver fet el mateix homenatge que s’ha fet pel meu home”.

El regidor d’Esports i Joventut i vicepresident del Consell Esportiu del Baix Camp, Jordi Fortuny, destacava a Tots21 com la “dotzena d’integrants del club porten el nom de Castellvell arreu del territori. Juguen una lliga provincial que els pot portar un cap de setmana a Xerta com a Roquetes o Alforja. I l’ajuntament cal que els doni el màxim suport possible”. Alhora assenyalava que l’obra inaugurada avui “és una primera fase de les tres destinades a dignificar el Parc Nord i destinada a convertir la pista de bitlles en un referent provincial, No se’n poden veure moltes així”.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Montbrió i representant territorial de la Secretaria d’Esports de la Generalitat, Carmina Blay. “Estem molt acostumats a l’esport de masses, a l’esport de xarxes, el que tothom segueix. En canvi, aquest és un esport molt antic, que crea vincles amb els pobles del territori. A més, des de la Generalitat ara que enfoquem molt les polítiques cap a l’esport femení hi ha moltes dones que juguen a bitlles. Passa d’aquesta manera de generacions i va més enllà d’un esport individual. I cal tenir present que des de la Generalitat també volem que els ajuntaments apostin per equipaments esportius”, explicava.

Per la seva banda, l’alcalde Josep Manel Sabaté, feia referència a Benjamí Martorell destacant “l’homenatge sentit a una persona que no només va ser una de les fundadores de l’equip de bitlles sinó que també estava molt relacionat amb les entitats del poble. Estem molt contents perquè tota la família ha estat sempre molt lligada al poble i la decisió de posar-li el seu nom a aquest equipament va ser unànime”. El batlle assenyalava que aquest tipus d’inversions tenen una altra lectura, com és la de garantir qualitat de vida. Segons Sabaté, “dotem d’equipaments a aquesta zona amb la voluntat, també, que tota la gent del poble s’hi pugui apropar i passejar-hi”. Tanmateix, encara falta “tancar el camp i posar-hi fanals. Però bé, aquestes inversions s’incorporaran a les noves fases que farem per acabar de completar l’àrea”.

La matinal s’ha completat amb un Torneig d’històrics i ja a la tarda, amb una tirada de bitlles infantil. Les activitats es tancaran aquest diumenge amb una trobada amb equips de bitlles catalanes de la demarcació de Tarragona.

J.S.