.

Un instant de la cantata

Un instant de la cantata

Un miler de persones han aplaudit, aquest dissabte al vespre, la cantata “1714-2014, 300 anys vencent”, un gran espectacle musical que combina la música en directe, el cant coral i les interpretacions de cantants solistes i de rapsodes. L’acte, inclòs en la programació oficial del Tricentenari, s’ha dut a terme al pavelló poliesportiu de Vimbodí i Poblet, coincidint amb la festa major del municipi. La interpretació ha anat a càrrec de tres corals que pertanyen a la federació de Cors de Clavé: la Coral Sant Jaume, de Creixell; la Societat Coral Aroma Vallenca, de Valls, i la Societat Coral La Veu de la Terra, de Vimbodí i Poblet, acompanyades de la música de Jorge Echeverri (violoncel), Oriol González (violí) i Marc Torres (piano), i de les veus de la soprano Maria Escobar, la mezzosoprano Tànit Bon, i el baríton Gerard Ramos.

“1714-2014, 300 anys vencent”, obra de Josep Rosinach amb orquestració de Jordi Nus i direcció de Gerard Moreno, és un viatge històric i emocional pels fets anteriors i posteriors a la derrota de 1714, a partir d’una lectura històrica d’aquells episodis tràgics que, al mateix temps, posa l’accent en el ressorgiment d’un país, en la seva capacitat de resistència i en l’esperança i la il·lusió per l’esdevenidor. La cantata ha reunit una vuitantena d’intèrprets a l’escenari, entre els quals també hi havia els rapsodes de Vimbodí i Poblet Maria Ibarz, Rosa Albes, Glòria Boqué, Alfons Alsamora i Francesc Jiballí. La presentació de l’acte ha anat a càrrec de l’historiador local Joan Ibarz.

La cantata ha estat acomiadada amb una ovació unànime del públic, que ha obsequiat amb nombroses mostres de felicitació al director, Gerard Moreno, i al conjunt dels intèrprets. L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, s’ha referit a aquesta actuació com “un esdeveniment emocionant, que durant molts anys serà recordat pels vimbodinencs i les vimbodinenques, atesa la magnífica actuació dels seus protagonistes i el caire històric d’aquesta vetllada”. Güell ha destacat l’esforç, la dedicació i la tasca encomiable dels artífexs de la cantata, així com la seva contribució a l’engrandiment del país. De la seva part, la presidenta de la coral La Veu de la Terra, Dolors Palau, ha agraït el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, la federació dels Cors de Clavé, les entitats, els comerços i els particulars que han donat suport a aquest esdeveniment. L’acte ha comptat amb la presència del president de la federació dels Cors de Clavé, Josep Cruells, i de l’autor de la cantata, Josep Rosinach, el qual s’ha referit a l’espectacle com “un concert inoblidable que neix de la nostra terra”. Tots els participants en aquest esdeveniment musical han rebut com a obsequi una rosa de vidre elaborada al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet. L’acte ha finalitzat amb el cant de Els Segadors.

Plat fort de la festa major

La cantata “1714-2014, 300 anys vencent” a Vimbodí i Poblet ha estat organitzada per les corals i la resta d’intèrprets participants, juntament amb l’Ajuntament del municipi. L’acte ha comptat amb el patrocini de comerços locals i la col·laboració de la federació de Cors de Clavé, la Generalitat, les diputacions de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona; l’Ajuntament de Barcelona, Òmnium i el Tricentenari. La cantata ha estat un dels plats forts de la festa major de Vimbodí i Poblet, que finalitzarà el proper dimecres, 6 d’agost.