.

Diverses persones fent cua per entrar a l’exposició ‘Tàrraco/MNAT’, al Tinglado 4, el primer dia de la reobertura del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Foto: Roger Segura

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha tornat a obrir al públic aquest dimarts l’exposició ‘Tàrraco/MNAT’ al Tinglado 4, dins la fase 1 de la desescalada vigent des de dilluns passat. El primer gran museu públic que torna a l’activitat després del confinament ha aixecat la persiana amb restriccions.

L’aforament està limitat a un terç, s’han col·locat mampares a la recepció i s’ofereix gel hidroalcohòlic als visitants, que han de dur mascareta i respectar distàncies. “És una sensació d’alliberament i de poder tornar a la vida normal”, ha valorat Isabel Lluís, una de les tarragonines que s’ha retrobat amb l’espai. La direcció estima que enguany el MNAT perdrà més del 50% de les visites i dels ingressos arran de la covid-19.
Amb el lema ‘Obrim el MNAT. Recuperem el nostre espai’, l’equipament museístic convida des d’aquest dimarts els ciutadans a visitar l’exposició del Moll de Costa de Tarragona, que serà gratuïta fins al 31 de maig. La visita es pot fer individualment o en grups de convivència, i de moment queda limitada als residents a la regió sanitària Camp de Tarragona per les restriccions de mobilitat vigents.

Els darrers dies el personal del MNAT ha treballat per adaptar les instal·lacions a la nova normalitat. S’han retirat elements superflus de la zona expositiva i s’han col·locat mampares a l’espai de recepció, cartells informatius sobre les restriccions i cintes adhesives a terra per recordar l’obligació de mantenir una distància social de dos metres entre els visitants. A més, l’ús de mascaretes és obligatori.

La directora del MNAT, Mònica Borrell, ha apuntat a l’ACN que han adoptat mesures que ja s’han convertit en rutina en la vida diària. “Tot i que ens veiem amb mascareta i demanem als visitants que entrin amb protecció i precaució, estem en la fase d’anar normalitzant l’activitat en tots els sentits, també el de la cultura i el patrimoni”, ha afirmat. Segons Borrell, de la mateixa manera que el petit comerç recupera la normalitat, “aquí pots venir a un espai agradable i tranquil on et podràs retrobar amb la Medusa, l’August i altres referents patrimonials”.

Durant les primeres hores d’obertura el recinte ha rebut un degoteig de visitants, alguns dels quals estaven informats de la represa de l’activitat, i d’altres s’ho han trobat per sorpresa mentre gaudien d’una estona de passeig, com la Isabel Lluís i el seu marit. “Hem vingut a passejar pel port i ens ha fet il·lusió entrar a veure les peces que més recordàvem. Podem veure aquestes estàtues i mosaics ens ha fet goig. És una sensació d’alliberament i de poder tornar a la vida normal”, ha valorat.

De la seva banda, una altra veïna de la ciutat, Liliana Vega, ja havia previst visitar el museu amb el marit i la sogra, que és argentina i es troba de vacances a Tarragona. “Vam llegir al diari que la mostra era gratuïta i l’hem volgut portar perquè conegués la història apassionant que teniu aquí”, ha manifestat.

Imatge de visitants amb mascareta al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, amb una cinta que recorda la necessitat de guardar una distància de dos metres entre visitants. Foto: Roger Segura

Davallada d’ingressos i de visitants

La reobertura també ha suposat una alenada d’aire fresc per als treballadors del MNAT, que va tancar portes per darrer cop el divendres 13 de març. La pandèmia de la covid-19 ha impactat de ple en la temporada alta de l’equipament. Com explica Borrell, durant la primavera tenen molt pes les visites escolars i turístiques. Al maig, també puja la feina per la celebració del Festival Tàrraco Viva de recreació històrica –enguany cancel·lat.

Segons la directora del MNAT, els primers càlculs que van fer preveien que si estaven tancats durant tres mesos se n’anirien a gairebé el 50% de davallada d’ingressos i de visitants previstos al cap de l’any. Només n’han hagut de tancar dos, però tenen assumit que la recuperació “no serà absoluta” perquè no es podran fer les activitats familiars, d’estiu ni de cap de setmana. “Així que la previsió potser encara serà pitjor”, ha vaticinat Borrell.

Es manté el calendari de les obres del Museu a la plaça del Rei

A més, el museu ja estava patint una reducció de visitants pel trasllat provisional al Tinglado 4 mentre duren les obres a la seu de la plaça del Rei. Segons la directora, el coronavirus va obligar a aturar els treballs de reforma de les instal·lacions durant un mes i escaig. “Ha alterat poc el ritme i no ho modificarà substancialment. Valorem que s’està complint el calendari previst i que rebrem l’obra la primavera de l’any vinent”, ha assenyalat.

Tot i això, Borrell creu que la pandèmia condicionarà “absolutament” el futur d’espais museístics com aquest. “Hem d’anar veient com evoluciona i què passarà aquest estiu i a la tardor. Haurem d’adaptar-nos al nou entorn”, ha apuntat.

Una mostra de l’esplendor de Tàrraco gratuïta durant uns dies

L’exposició ‘Tàrraco/MNAT’ que es pot veure al Tinglado 4 acull peces de la col·lecció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i fa un recorregut per deu segles de l’antiga capital de la província més extensa de l’imperi romà, mentre duren les obres de reforma del Museu a la plaça del Rei.

Els visitants poden descarregar-se l’audioguia de visita, que està disponible a l’app de museus ‘Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans’, en la qual la romana Faustina els acompanyarà i els explicarà la història de Tàrraco en el recorregut pels onze àmbits que componen l’exposició. D’altra banda, properament estarà disponible un itinerari pensat per a les famílies, que també es podrà descarregar en mòbils i tauletes.

El recinte obre en l’horari habitual, de dimarts a dissabte de 9:30 hores a 18 hores, i diumenge de 10 hores a 14 hores. Fins a final de mes l’entrada és gratuïta.

Roger Segura – ACN