.

La peça assumpcionista tornarà a l’església de Sant Andreu el 27 de novembre per tal de ser incorporada als arxius de Patrimoni Cultural. Foto: Cedida

El Misteri de la Selva treballa des de fa setmanes en una nova representació especial dins d’aquest 2021, amb motiu de l’enregistrament d’aquest drama assumpcionista medieval per a l’arxiu audiovisual de les peces catalogades com a Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La posada en escena es durà a terme el pròxim 27 de novembre, coincidint amb la Festa Major selvatana de Sant Andreu, i implicarà un important desplegament logístic que inclou el desplaçament fins a l’església parroquial d’una unitat mòbil i d’equips de TV3 i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per tal de realitzar i supervisar l’enregistrament.

L’objectiu del Patronat del Misteri és poder tirar endavant la representació amb públic i seguint totes les garanties sanitàries, tal com ja es va fer en les posades en escena del 14 i 15 d’agost, amb tests anti-Covid i mesures especials. En aquest cas, però, es vol que la massa actoral i coral actuïn sense mascareta, per tal que les imatges i els cants es puguin enregistrar i conservar en el seu estat original.

El fet que es tracti d’una posada en escena tan rellevant i que sigui la que ha de passar als arxius de Patrimoni fa que s’estigui treballant per comptar amb el màxim d’intèrprets que hagin participat en el Misteri al llarg dels darrers cicles de representacions. Al mateix temps, s’ha establert un pla específic d’assajos que ha de permetre arribar al 27 de novembre amb el millor Misteri de la història sobre els cadafals de l’església de Sant Andreu.

Des d’aquest dijous 11 de novembre s’ha obert el termini de reserva d’entrades per tal de poder assistir com a públic a aquesta representació especial. Cal fer les reserves a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com o bé del telèfon 636 541 532.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */