.

El ministre Hereu durant la seva visita. Foto: Cedida

El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Stéfhane Séjourné, van visitar divendres la Vall de l’Hidrogen de Tarragona i l’empresa Celsa, on han pogut comprovar de primera mà diferents projectes de descarbonització industrial en la zona.

Segons el ministre, Espanya i Europa necessiten més inversió i més innovació i, per això, ha demanat més fons europeus per a continuar desenvolupant política de transformació industrial més enllà de 2026. Hereu ha posat en valor el que està fent Espanya, un dels països que més està creixent a Europa i que demostra que els fons europeus estan servint per al creixement econòmic i la transformació industrial.

En aquest sentit, Séjourné i Hereu han conegut el projecte TarraCO2, impulsat per Repsol, i que serà subvencionat amb 205 milions d’euros amb càrrec al Fons d’Innovació de la Unió Europea. La idea és instal·lar un magatzem de CO2 offshore enfront de la costa de Tarragona que entraria en funcionament a la fi de 2030.

A més, han visitat altres projectes a la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, també finançats per la UE, com la ecoplanta de Repsol i Enerkem per a la producció de metanol renovable a partir de residus sòlids urbans no reciclables; el electrolizador de Repsol, Enagás i Messer per a la producció d’hidrogen usant electricitat renovable, o les instal·lacions de CELSA, el primer productor europeu d’acer circular de baixes emissions, que també té previst realitzar importants inversions en favor de l’eficiència energètica, la reducció d’emissions i la digitalització.

El Govern, a través del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic, aposta per l’hidrogen verd i les interconnexions per a impulsar el desplegament d’aquest vector energètic sostenible, que serà clau perquè Espanya aconsegueixi la neutralitat climàtica, amb un sistema elèctric 100% renovable. Des del Ministeri d’Indústria i Turisme se secunda decididament per la descarbonització, anant de bracet amb les empreses, a través del PERTE de descarbonització industrial, que preveu una inversió pública de 3.100 milions per a fer costat a la indústria en la seva transició per a reduir emissions i adoptar processos més sostenibles.

El Ministeri d’Indústria ha concedit ja ajudes, entre subvencions i préstecs, per valor de més de 450 milions d’euros a 75 projectes del PERTE de descarbonització entre resolucions definitives i provisionals.

Tarragona acull el pol petroquímic més important del sud d’Europa, responsable del 25% de la producció química d’Espanya i el 50% de tota Catalunya. Això suposa el manteniment de 5.800 llocs de treball, als quals cal sumar 3.100 ocupacions indirectes i altres 21.000 induïts en més de 1.500 empreses auxiliars i de serveis.