.

.

TOTS 21

Sergi Aliagas recull el guardó. Foto: Cedida

Aquest dimarts s’ha fet públic el treball guanyador de la primera edició del Premi Pere Anguera-Fundació Reddis al Millor Treball de Fi de Grau d’Història Contemporània: “Reusencs i Revolucionaris: la Secció Local del Partit Obrer d’Unificació Marxista a Reus”, de l’autor Sergi Aliagas Llurba.

Aquest premi, impulsat per la Fundació Privada Reddis, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili i el Centre de Lectura de Reus té com a finalitat incentivar la creació i difusió de la recerca local a Reus. Dotat amb 2.500 euros, el premi inclou la publicació del treball guanyador a les Edicions del Centre de Lectura de Reus.

El jurat, format per representants de la Fundació Reddis, membres de l’ISOCAC de la URV i el president del Centre de Lectura de Reus, ha destacat del treball guanyador la seva acurada redacció, coherència, i la profunda investigació que presenta. També han remarcat la qualitat dels treballs de Neus Anglès Borràs, Asunción Badia Gimeno i Iker Garcia González.

La presidenta de la Fundació Privada Reddis, Carme Buixeda, el rector de la URV, Josep Pallarès, el president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez, i la catedràtica d’Història Contemporània de la URV Montserrat Duch, han presidit l’acte de proclamació del guanyador, que ha comptat amb la presència de Sandra Guaita, alcaldessa de Reus i de la vicedecana de la Facultat de Lletres, Marta Serrano Coll.

Amb aquest premi, la Fundació Privada Reddis, la Universitat Rovira i Virgili i el Centre de Lectura de Reus reafirmen el compromís amb la promoció de la recerca local i la preservació de la història del territori.

Síntesi de l’autor

Estudi sobre la secció reusenca del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). Tot i l’efímera existència d’aquest partit (1935-1937), la nostra cronologia és molt més àmplia: es ressegueixen els orígens del comunisme dissident a Reus des de les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, i s’arriba fins a l’exili d’alguns dels seus militants, un cop acabada la Guerra Civil.

El treball pretén enriquir la història de la secció local del POUM, partint de la revisió de la poca literatura que en tenim i a través de la recerca d’arxiu. L’objectiu és oferir una anàlisi de l’activitat del partit a Reus, posant de relleu la importància de la secció local en el context general del POUM, així com el paper que aquesta va tenir en el marc de la lluita de classes a la ciutat.

V.Tapias