TARRAGONA 21

Imatge clàssica del Mas Miró, avui, pintada per l’artista als anys 20 del segle passat. Foto: Tarragona21

‘La Masia’, de Joan Miró, conservada a la National Gallery of Art de Washington DC, on va ser donada per Mary Hemingway, quarta esposa de l’escriptor nordamericà, que l’havia adquirit

El Mas Miró com a teràpia. Aquest és l’inici de la col.laboració que han refermat la Fundació Mas Miró i la Creu Roja de Catalunya, una institució que ja tenia lligams amb el pintor afincat a Mont-roig del Camp durant els estius i que va retratar en tres quadres famosos.

Ara, la Fundació i la Creu Roja han signat un conveni pel qual persones grans de tot Catalunya que viuen en solitud o pateixen depressió, i de les que l’entitat humanitària en té cura, podran desplaçar-se a observar la masia del pintor i la seva plàcida extensió de conreus. És un homenatge, una deixa, on la relació mútua es perpetua en el temps i de nou amb l’humanitarisme com a vocació.

Així, la Fundació i la Creu Roja a Catalunya col·laboraran per obrir la residència d’estiu de l’artista, a Mont-roig del Camp, a persones en risc de vulnerabilitat amb les quals treballa l’entitat social. El president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, i el president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, han signat un acord per dur a terme diverses accions per millorar l’estat emocional de les persones usuàries de la Creu Roja. Quitet observa que l’entorn del Mas ‘és un espai idíl.lic, bucòlic’. Amb evident satisfacció, qualificava la jornada d’avui de ‘veritable festa’, l’emoció de tornar a relacionar-se amb el pintor.

La depressió de Joan Miró

D’aquesta manera, les dues entitats duran a terme diverses accions conjuntament per tal d’ajudar emocionalment les persones vulnerables a través de l’art i dels paisatges que van inspirar l’artista i que el van ajudar a superar una depressió. Es tracta d’una iniciativa pionera que vol unir l’àmbit de la salut i el de la cultura i l’art. Mas Miró es presenta a persones en risc de vulnerabilitat com un espai refugi per tal de desenvolupar les seves capacitats emocionals a través de la creativitat, la lliure expressió, la relaxació o la concentració.

Amb aquest acord es vol formalitzar els llaços de col·laboració entre ambdues entitats sense ànim de lucre a través d’accions conjuntes. ‘La finalitat és donar una resposta davant la situació de crisi sanitària i social que actualment està succeint’, ha destacat el president de la Fundació i alcalde de Mont-roig, Fran Morancho. Cal destacar la tasca de la Creu Roja en aquesta pandèmia provocada per la COVID-19, atenent més de 220.000 persones i 420.000 intervencions directes amb accions d’inclusió social, de serveis assistencials i socials, amb especial atenció a col·lectius o a persones vulnerables.

Durant aquest confinament, la Fundació Mas Miró ha fet ‘un procés de reflexió sobre la seva funció social’ i el paper dels museus com a espais saludables i que poden guarir, ha relatat Morancho. Tant és així que, l’any passat, l’OMS va advertir sobre els beneficis en la salut de l’art i la cultura. A més a més, la iniciativa respon a l’Agenda 21 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible, que promouen garantir una vida saludable, impulsar el benestar social, erradicar la pobresa o garantir una educació inclusiva, entre altres factors. En aquest sentit, Joan Miró va recuperar-se d’una depressió al mateix Mas Miró el 1911 i la voluntat és que aquest espai segueixi sent un espai curatiu de la mà de la Creu Roja, obrint les portes de la masia a persones vulnerables.

El president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, i el president de la Fundació Mas Miró, Fran Morancho, signant l’acord de col.laboració . Foto: Tarragona21

Un lligam històric

La Creu Roja i Joan Miró mantenen un lligam històric i emocional. L’artista va passar gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 en aquesta masia que els seus pares van comprar el 1911. Però a més, recorrent el mas i els paisatges de Mont-roig es poden reviure moments i fets que van marcar l’artista, tant personalment com artísticament. Un dels fets més impactants va ser l’accident ferroviari que va patir la seva única filla Maria Dolors l’any 1966, que va donar lloc a l’elaboració del “Tapís de Tarragona” a l’antic hospital de la Creu Roja, dirigit en aquell moment pel Dr. Orozco, per agrair-li l’atenció rebuda o la donació del quadre “Gràcies/Gracias”, que és una de les obres més rellevants del Fons d’Art de la Creu Roja, únic dins el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja.

La col·laboració entre la família Miró i la Creu Roja va continuar el 2016, quan Joan Punyet Miró, nét del mestre, va cedir una selecció d’obra gràfica de l’artista que es va subhastar a Christie’s de Londres, i va cedir-ne l’import de 50.000€ recaptat per al projecte d’acollida de persones refugiades a Catalunya de la Creu Roja. Per aquesta iniciativa, el descendent de Miró i membre actual del Patronat de la Fundació Mas Miró va ser guardonat amb la màxima distinció de la Creu Roja: la medalla d’or.

La Fundació Mas Miró

La Fundació Mas Miró, entitat sense ànim de lucre i tercera fundació que vetlla per la difusió de l’obra de l’artista juntament amb les de Barcelona i Palma, guia les seves accions pels valors amb els quals s’identificava el mateix Miró: rigor, creativitat, sostenibilitat i proximitat. Amb la vocació de ser un projecte de territori, però amb una dimensió universal com Joan Miró deia, el seu desig és seguir arrelant-se en el territori i col·laborar amb aquelles entitats amb les quals té un vincle i pot ser útil.

Jaume Garcia