.

 Un dels ponents del segon Congrés en Seguretat a la Xarxa

Un dels ponents del segon Congrés en Seguretat a la Xarxa. Foto: Josep Gallofré

FiraReus ha acollit el segon Congrés en Seguretat a la Xarxa, impulsat pel Clúster TIC Catalunya Sud i amb el suport de l’Ajuntament de Reus. Entre els objectius que es volen assolir en la jornada destaca el de sensibilitzar però sobretot potenciar la cultura i la seguretat en el món digital. Els professors Jordi Serra (UOC) i Jordi Castellà (URV), també organitzadors de la jornada, han explicat que “no ens adonem que hi ha problemàtiques de mal ús que poden portar seriosos problemes”. Així, Jordi Serra comenta que un dels problemes més greus al voltant de les dades està “relacionat amb els diners”.

L’acte d’inauguració ha anat a càrrec dels professors Jordi Serra i Jordi Castellà, acompanyats pels rectors de la UOC i la URV, Josep A. Planell i Josep Anton Ferré, respectivament. El Congrés en Seguretat a la Xarxa, ha de servir, segons Jordi Serra, per intentar “fer difusió d’aquest tema a la població”. En aquest sentit, la jornada ha comptat amb universitaris, empresaris i població interessada amb la problemàtica. “És una qüestió molt relacionada amb la gent jove que fa ús de les xarxes socials”, ha expressat el professor de la UOC, qui considera que tot plegat “pot provocar problemes de privacitat de dades que poden fer servir terceres persones”.

Les ponències també serveixen per aconsellar els usuaris. “N’hi ha un de bàsic”, comenta el professor de la URV, Jordi Castellà, i és “aplicar el sentit comú”. L’organitzador de la jornada pensa que “has de saber que un cop posada la teva informació a la xarxa perds el control”, i que “cal tenir cura de quina gestió fas de les teves dades”.

Les qüestions més greus, relacionades amb els diners

Jordi Serra ha explicat que els problemes més greus sobre l’ús fraudulent de dades estan “vinculades amb els diners, com per exemple que utilitzin la teva targeta Visa”. Tot i això, el catedràtic també ha avisat que “poden accedir a dades personals com fotografies, i que les facin servir per altres finalitats”.

Davant d’aquest mal ús de les xarxes socials i d’Internet, Serra pensa que l’usuari “no és conscient del que pot passar”. Així mateix, creu que “falta la cultura de difondre l’ús de les noves tecnologies”. “Tanquem la porta quan marxem de vacances i, en canvi, publiquem fotos quan estem a la platja”, ha criticat.

Una problemàtica que neix amb l’evolució d’Internet

El mal ús de les dades personals, així com números de compte o fotografies, entre d’altres, sorgeix amb l’evolució d’Internet dels darrers anys. Serra opina que és una “problemàtica molt nova, que ve donada a partir de les xarxes socials”. Abans, Internet s’utilitzava bàsicament per navegar i consultar el correu electrònic i, ara, amb diversos avenços, tot s’ha magnificat. “Cal tenir en compte que la gran majoria de virus i troians estan molt relacionats amb les xarxes”, ha avisat el professor de la UOC.

La importància de les contrassenyes

Durant el segon Congrés en Seguretat a la Xarxa es fa especial èmfasio en la importància de les contrasenyes i com utilitzar-les. Així mateix, Castellà ha explicat que primer de tot “cal mirar que et connectes a Internet de forma segura”, ja que si no poden saber “tota la informació d’un usuari, on dorms, on treballes i on et mous”. “Volem avisar que aquest control existeix i que està passant, a partir d’aquí, si t’agrada l’exhibicionisme, fes-ho, però accepta les conseqüències”, ha manifestat el professor de la URV.

L’organització del congrés assegura que el 50% dels usuaris utilitzen una única contrasenya en els diferents comptes que tenen a Internet. Jordi Castellà considera “molt important” canviar les contrasenyes regularment i tenir-ne de diferents en totes les aplicacions. “Cal que siguin robustes i complicades”, ha manifestat.

Entre els ponents destaquen les participacions de Vicente Díaz, Urko Zurutuza, Pedro Sánchez, Tomàs Roy o Nacho Alamillo. L’acte finalitza amb una ponència per presentar els millors treballs finals de Màster en Seguretat Informàtica (MISTIC).

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya