.

L’alcalde, Sergi Pedret -al centre de la imatge- durant la presentació de la programació. Foto: Cedida

Riudoms s’aboca de ple en les arts escèniques en la nova programació que es viurà al Casal Riudomenc entre aquesta tardor i la primavera vinent. Seran 15 espectacles amb 18 escenificacions, on dominarà el Km 0, és a dir, compositors, autors i actors/actrius de Riudoms i del Baix Camp. La represa del Casal Riudomenc celebra 10+2 anys -no es compten els dos anys de la pandèmia- i vol esdevenir un referent cultural escènic del Baix Camp. La Diputació s’hi ha fixat i aportarà diners.

Riudoms pujarà a escena, els seus actors i actrius i compositors, però també ho farà el teatre català amb grans figures, com Roger Coma, Àngels Gonyalons o Emma Vilarasau. Combinarà així el doble vessant local i nacional sense voler arribar a un nivell que no seria el seu, com el que es viu a Reus i Tarragona. Així mateix, la temporada escènica inclourà de nou una companyia que hi farà la residència, l’Ennèagon Ensemble.

‘Alegria’ és la paraula utilitzada per l’alcalde, Sergi Pedret, per definir la programació de la nova temporada, que s’allargarà d’octubre a març, alegria ‘per programar amb normalitat, sense restriccions pandèmiques i alegria per celebrar l’aniversari i veure-hi molt de talent riudomenc’.

La presentació s’ha fet a l’escenari del teatre i ha comptat amb la presència, a més de l’alcalde Sergi Pedret; del gestor cultural del teatre, Carles Gispert i de Joan Josep Garcia, diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona. “L’aniversari del 10+2 serà la celebració d’unes instal·lacions que han canviat el nostre poble”, ha explicat Pedret, “unes instal·lacions que han acostat l’art i la cultura als riudomencs i riudomenques, que han fet néixer iniciatives i entitats noves que han servit per fer un millor Riudoms i per fer créixer inquietuds artístiques als nostres joves”.

Les quinze propostes teatrals i “talent de proximitat” pels 10 anys del Casal

La temporada comptarà amb un total de fins a 15 espectacles de tipologies ben diferents, des de propostes musicals clàssiques fins a obres de teatre de text, passant per concerts, actuacions de màgia i dansa. Part d’aquestes sorgeixen o compten amb “talent de proximitat”, com ha dit Pedret. Sis de les quinze propostes beuen d’artistes del territori i en quatre d’aquestes hi participen un o més riudomencs.

La programació la inaugura de forma conjunta l’Ennèagon Ensemble i la riudomenca Glòria Coll, el 16 d’octubre, que uneixen versos i música en un esdeveniment concert-recital únic, creat expressament per l’ocasió. El 22 d’octubre, Arribar i Ploure prenen el relleu per portar-nos el seu “Un Concert Dramàtic”, en una altra mostra d’unió de gèneres nascuda del treball conjunt de l’actor vallenc Ricard Farré i de l’exbaixista de Txarango, Àlex Pujols. Serà el 6 de novembre quan arribarà la primera proposta de teatre dramàtic de text, amb l’obra “L’Oreneta”, un text de Guillem Clua protagonitzat per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz que arriba a la conclusió que la capacitat de sentir el dolor dels altres és allò que ens distingeix de les bèsties.

L’actriu riudomenca Tuni Salvadó. Foto: Tots21

El 19 i 20 de novembre veurem el resultat del programa televisiu de TV3 El Llop, una nova representació del clàssic d’Àngel Guimerà “Terra Baixa”. L’obra és la conclusió de vuit capítols d’un reality d’èxit emès el primer trimestre d’aquest any i ja ha exhaurit totes les entrades -2.000- per ambdues funcions i comtarà amb la presència estel.lar de la riudomenca Tuni Salvadó, triomfadora de la sèrie El Llop i present a la presentació de la programació.

El teatre infantil i familiar també tindrà lloc en la nova temporada teatral. Farà acte de presència el 27 de novembre de la mà de la companyia Teatre Nu, que presentarà “Maure el dinosaure”, un espectacle de titelles que ens condueix per una història emotiva, clara i poètica pensada per a infants a partir dels dos anys. I un mes després, el 17 de desembre, Els Pets seran els encarregats de tancar l’any teatral tot presentant-nos el disc més adult, honest i pop de la seva carrera. Es tracta de “1963”, un treball sobri i detallista amb un so que veu dels clàssics de la “new wave” britànica i que agafa el seu títol de l’any de naixement dels tres components del grup.

Quatre músics de la vila

L’espectacle que s‘encarrega d’encetar el 2023 és la peça clau en la celebració del desè aniversari del Casal Riudomenc: un concert amb la participació de quatre músics de la vila, tots ells sorgits de l’Escola de Música de Riudoms – Tànit Bono, Maria Ferré, Marc Torres i Sergi Gili- acompanyats de l’orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus. Una proposta pel 7 de gener que suposarà un recorregut per la música barroca amb caràcter nadalenc i on també escoltarem cançons catalanes i espanyoles dels segles XVII i XVIII.

La primera comèdia de l’any serà “Una Teràpia Integral”, el 22 de gener, protagonitzada per Àngels Gonyalons, Abel Folk, Laura Porta i Roger Coma, en una obra al voltant d’un curs intensiu de quatre setmanes per aprendre a fer pa. Mantenint la tendència còmica, però aquest cop amb caràcter musical, La Orquesta Mondragón i Javier Gurruchaga ens portaran el treball “Historias extraordinarias”, un recorregut per les pàgines de contes i relats fascinants. Una proposta definida pel propi Gurruchaga com a divertida i terrorífica, nostàlgica i vitalista, teatral i musical que aterrarà al casal l’11 de febrer.

El dia 25 del mateix mes podrem escoltar el grup d’arrels riudomenques Els Fènix, que farà ballar el casal amb un recull de grans hits dels 60. A ells els seguirà la Maria del Mar Bonet, acompanyada pel pianista Dani Espasa, que presentaran “Nosaltres les dones” el 5 de març. Una col·laboració que ens portarà algunes de les poetesses i autores que formen part de la discografia de la cantautora mallorquina.

De nou en clau de comèdia, el 19 de març serà el torn dels actors Ricard Farré i Arnau Puig de presentar “El bon policia”, una comèdia d’embolics que busca posar en evidència els prejudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia. De les rialles es viatjarà a la dansa, el 16 d’abril, amb “La Consagració de la Primavera” de BCN City Ballet, un projecte del coreògraf Carlos Bonilla que busca recrear la Consagració des del seu punt de vista personal.

Les dues darreres propostes ens condueixen a un teatre més familiar. Primer, el 22 d’abril, la màgia farà acte de presència al casal de la mà de Melanie i del seu “Glam”, una proposta de gran format per a tota la família que busca trencar estereotips. I per acabar la temporada, Dàmaris Gelabert i la Grow up Singing Band ens presentaran “La gira dels 25”, on petits i grans podran gaudir dels principals temes que han fet coneguda l’artista al llarg de la seva trajectòria.

Adquisició d’entrades

Les entrades dels espectacles es podran adquirir a partir de demà, 15 de setembre, a través de la taquilla del teatre (de les 18 h a les 20 h, els dijous no festius) o a través del portal web del casal riudomenc:
http://www.casalriudomenc.cat/compra-dentrades

Redacció