.

Al centre de la imatge, Gabriel Ferraté

La Fiscalia Anticorrupció ha ordenat que s’obrin diligències en el Jutjat d’Instrucció nº 3 de Tarragona, secció 3ª, tenint com a imputats als que van ser president i director general, Gabriel Ferraté i Rafael Jené, ex directius de Caixa Tarragona, pel cas de les subprime i els sobresous. Al seu torn, la Confederació Intersindical de Catalunya (CIC) s’ha presentat com a acusació popular en les diligències obertes als Jutjats de Tarragona.

La CIC va presentar denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció amb data 5 d’octubre de 2012, per la presumpta comissió dels delictes d’administració deslleial i fraudulenta, apropiació indeguda i administració deslleial en relació a les prejubilacions contra l’expresident i l’exdirector general de Caixa Tarragona i en la qual també se sol·licitava que s’obrissin diligències per un possible delicte de prevaricació per omissió a Miguel Ángel Fernández Ordoñez, anterior governador del Banc d’Espanya.

Entre les evidències que es van traslladar a la Fiscalia Anticorrupció destaquen informes d’operacions concedides a clients subprime, “generalment immigrants amb un escàs coneixement del sistema financer i, tal i com s’ha comprovat, amb nul·les garanties de que acabessin pagant la hipoteca”, segons CIC. “L’augment d’aquest tipus d’operacions anava d’acord amb l’augment de les retribucions d’aquests directius”. En els anys 2007 i 2008 el volum aconseguit d’aquestes hipoteques, impagades, era insostenible i va obligar a Caixa Tarragona a fusionar-se amb Catalunya Caixa i a la seva consegüent desaparició.

Amb data 25 de febrer, la CIC s’ha personat com a acusació popular en les diligències obertes, “en resposta a la defensa dels interessos dels treballadors de Caixa Tarragona i dels treballadors de CatalunyaCaixa” (banc resultat de la fusió de Caixa Tarragona amb Caixa Catalunya i CaixaManresa). “Part dels nostres representats són empleats d’aquesta caixa i estan patint les conseqüències de la pèssima i nefasta gestió dels seus directius, que van portar a Caixa Tarragona a la desaparició”, afirma el col·lectiu. L’any 2010 es van destruir 1.630 llocs de treball a CatalunyaCaixa, tancant 395 oficines. Actualment es troben immersos en un altre ERE que afecta a un total de 2.153 treballadors més.

Les pèrdues generades als empleats i clients en general, quantificables, “han de ser objecte de reclamació i compensació”. Així, a banda de rescabalar interessos de clients i empleats perjudicats, la CIC considera que han de “depurar-se les presumptes responsabilitats penals que es puguin derivar de la gestió dels directius de Caixa Tarragona”. CIC està treballant per col·laborar en l’esclariment de tot el que ha ocorregut en les Caixes d’Estalvi, traslladant denúncies a la fiscalia anticorrupció, a partir de la informació que disposa i personant-se en els processos judicials oberts perquè, qui amb la seva gestió ha posat en aquesta situació a les Caixes, no quedi impune.