.

L'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, acudint als Jutjats en una imatge d'arxiu

L’exalcalde, Lluís Miquel Pérez, acudint als Jutjats en una imatge d’arxiu

Diego Álvarez de Juan ha aixecat el secret de sumari de la peça número 1 del cas Innova, que investiga l’aval de 3 milions d’euros que l’Ajuntament de Reus va donar a l’empresa Shirota Functional Food, i ha imposat una fiança de 8 milions d’euros per a cadascú dels investigats per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i blanqueig de capitals.

El magistrat dóna de temps fins el 30 de setembre de 2016 per afiançar aquesta quantitat, així com interposar el recurs de reforma o apel·lació. A més, el jutge sitúa com a investigats a diversos consellers del govern tripartit que van aprovar la participació d’Innova com a soci constituent de Shirota, el 30 de març de 2007.

Els indicis delictius que descriu el magistrat es refereixen a l’exalcalde, Lluís Miquel Pérez; l’exdirector d’Innova, Josep Prat; l’exdirectora econòmica i financera de l’hòlding, Ester Ventura; la secretària d’Innova, Natàlia Torrell, i els exregidors Jordi Bergadà, Àlex Martínez, Josep Ortiz, Empar Pont, Daniel Pi, Misericòrdia Dosaiguas, Rosa Garrido, Teresa Pallarés, Carles Salas, Joan Anton Verge, José Magrazo, Martina García, Ernest París i Pilar Pérez.

L’objectiu final era afavorir La Morella Nuts, segons el jutge

Diego Álvarez de Juan considera que el primer fet delictiu es va produir quan el Consell d’Administració d’Innova va aprovar la seva entrada com a suport financer a Shirota, una empresa amb capital majoritàriament privat i que va néixer després que La Morella Nuts obtingués una subvenció del Ministeri de Sanitat per a participar al projecte CENIT. De l’acta del consell, el magistrat es fixa que l’exalcalde Lluís Miquel Pérez va dir que era una “operació no típica d’Innova” i que la seva participació era en nom de l’Ajuntnament de Reus. La voluntat de Pérez era traslladar les participacions de l’hòlding a una altra empresa més especialitzada en el sector alimentari.

“D’aquestes manifestacions ja s’extreu una fàcil conclusió que hi ha peces extranyes en tota aquesta operació societària i s’introdueixen els primers elements que permeten, des de la base dels indicis, manifestar que Shirota era un instrument en benefici de l’empresa matriu del projecte CENIT, La Morella Nuts”, assegura el magistrat en l’auto fet públic aquest dimecres. El jutge justifica la seva argumentació per la manca d’informació a la resta de consellers i la rapidesa en aprovar-ho, citant declaracions de l’actual alcalde, Carles Pellicer, i els exregidors d’ICV-EUiA, Daniel Pi, i del PP, Miquel Àngel López Mallol i Juan Gallardo.

Pellicer es queixa que l’aprovació s’hagi fet sense informar o un debat previ; Pi subratlla la rapidesa amb que es fa aquest tema i Mallol diu no saber res. Per la seva banda, Gallardo exposa que Innova no té la suficient capacitat científica i tècnica per participar en aquest projecte d’investigació alimentària. D’altra banda, el jutge sospita que l’aportació pública de 3 milions d’euros era per beneficiar a La Morella Nuts perquè el propi exalcalde va dir al mateix consell que “no correspon al consistori entrar en projectes de risc mercantil” i que Innova ha de ser “possibilitadora” del projecte però no continuar amb el seu accionariat.

L’aprovació per aportar els diners a Shirota es va produir gràcies al vots favorables de 7 dels 12 consellers, a excepció de Mallol i Gallardo que van votar en contra i Pellicer, Ricard Font de Rubinat i Hipòlit Monseny, tots tres de CiU, que es van abstenir. Per la seva banda, Daniel Pi va votar a favor amb el compromís que Innova sortís de l’accionariat de Shirota el més aviat possible. El 29 de febrer de 2008, la Junta General d’Innova va ratificar l’acord del consell d’administració de l’any anterior, amb la incorporació de nous consellers, ara també investigats.

Segons el jutge el procés ja estava viciat quan la Junta General d’Innova va avalar l’operació, ja que nou mesos abans s’havia signat el pacte de socis per crear Shirota, amb empreses i altres administracions públiques, que suposava l’aportació dels 3 milions d’euros. Per tant, la decisió de la Junta General era ja irrellevant.

Un document per avalar la seva argumentació

Diego Álvarez de Juan assegura que l’objectiu de l’operació era afavorir la mercantil La Morella Nuts i “descapitalitzar” Shirota per tal que el seu patrimoni servís per sanejar els comptes de l’empresa. Aquesta deducció l’extreu d’un document intervingut en l’entrada i registre que es va realitzar a Shirota i en el que es podia llegir “objectiu: inversors es queden l’aval”.

Fins i tot, el jutge afirma que tot el procés de participació d’Innova a Shirota es va fer d’esquenes al ple de l’Ajuntament de Reus, és a dir, al control de secretaria i intervenció. De fet, “les misèries legals (enteses com una presumpta omissió delictiva del procediment administratiu)” no van ser posades de manifest als òrgans de control del consistori el 29 de febrer de 2012. Aquest és l’informe on s’exposaven els possibles delictes del govern Tripartit, encarregat pel ja alcalde Pellicer.

La conclusió a la que arriba Diego Álvarez de Juan és que la participació d’Innova a Shirota, per complir la legalitat, l’hauria d’haver autoritzat el plenari de l’Ajuntament de Reus i s’hauria d’haver limitat al finançament d’un 40% del capital social de l’empresa, que és el seu percentatge d’accions. “Com a molt, el 43,82%, si se suma la participació de l’Hospital de Sant Joan”, assegura. Per tant, l’aportació de 3 milions d’euros seria irregular.

En aquest sentit, és rellevant la declaració realitzada davant del jutge pel secretari de l’Ajuntament de Reus, Jaume Renyer, en qualitat de testimoni, quan assegura que l’acord no el va ratificar el plenari i ho hauria d’haver fet. A més, indica que ell “no tenia capacitat d’opinar sobre el fons de la qüestió” perquè es va trobar el punt per ratificar l’acord per Shirota, a la Junta General de febrer de 2008, quan aquesta ja havia estat convocada. No hi havia cap informe jurídic al respecte, i en aquell moment, no existien reunions entre Innova i el secretari i l’interventor per intercanviar informació.

‘Votar amb desconeixement’ no eximeix la culpa

El magistrat considera responsables a tots els consellers i regidors que van votar en el procés per participar a Shirota i assegura que molts dels investigats van assegurar en les seves declaracions que votaven “sense saber què votaven” i que ho van fer “per disciplina de vot”. “Aquests arguments no poden servir per eliminar els indicis criminals, sinó per augmentar-los”, indica el jutge.

Tots els fets investigats demostren “una presumpta ignorància deliberada dels implicats, que van permetre, en l’exercici d’aquesta ignorància, que diversos milions d’euros sortissin de les arques municipals cap a Shirota, amb la presumpta finalitat d’acabar engreixant el patrimoni de La Morella Nuts”, conclou Diego Álvarez de Juan, qui veu reforçat el seu argument pels resultats econòmics negatius de Shirota i pel fet que l’empresa es va acabar liquidant (decisió del govern de CiU i PP) i va vendre els seus actius per una quantitat irrisòria de diners.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya