.

.

TOTS 21

L'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez. Foto: Reusdigital

L’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez. Foto: Reusdigital

El magistrat del macrocas Innova dóna per tancada la instrucció de la peça número 2, que investiga presumptes delictes en la construcció de l’Hospital de Sant Joan de Reus. En l’auto de 36 folis, el jutge Diego Álvarez de Juan, imposa una fiança d’1,54 milions d’euros per a l’exalcalde reusenc i exconseller delegat de l’hòlding, Lluís Miquel Pérez, arran del pagament de factures irregulars a l’arquitecte i directiu del CatSalut, Jorge Batesteza. La mateixa quantitat hauran de fer front Natàlia Torrell, secretària i assessora jurídica d’Innova i José Vicente Gómez Rebollo, exdirector d’obres i projectes.

Aquestes fiances tenen per objectiu cobrir les possibles responsabilitats derivades del procés judicial, advertint-los que si no les fan efectives en el termini de quatre audiències, es procedirà a l’embargament dels seus béns. En els mateixos termes, el magistrat també ha decretat una fiança de 870.000 euros per a la dona de Batesteza, Silvia Barberà, i 560.000 euros per Sergi Luqi.

En aquesta peça separada, el jutge imputa sis delictes a Batesteza i la seva dona; l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; l’exdirector general d’Innova, Josep Prat, l’exdirectora econòmica, Ester Ventura, la secretària i l’exdirector d’obres d’Innova, José Vicente Gómez Rebollo, i el representant de la UTE constructora, Sergi Luqui. A tots els acusats se’ls imputen delictes per prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau a l’administració pública, blanqueig de capitals i falsedat documental.

Batesteza, en el punt de mira

La peça número 2 del sumari recull els indicis delictius i els imputats –fins a vuit en aquesta peça– i, de manera preeminent, posa el focus en l’arquitecte Jorge Batesteza i els que per ell són el “nucli dur” de l’entremat societari reusenc: Josep Prat, Ester Ventura (“Tenia la capacitat de control sobre els treballs de consultoria externa que va deixar de realitzar Batesteza però que sí va cobrar”, segons el relat del jutge); i el propi Pérez. Tots ells, a més de Natàlia Torrell, van incórrer segons el jutge en una “grollera falta de control del diner públic”.

El jutge qüestiona la legalitat de la contractació de Jorge Batesteza per part d’Innova: “Els contractes entre Batesteza i Innova van ser adjudicats amb una omissió total i absoluta del procediment legal establert ja que no es va adequar a les normes de contractació pública”, descriu Álvarez de Juan. El magistrat també posa en dubte que l’arquitecte realitzés la totalitat de la feina que va cobrar, ja que només va presentar quatre informes mensuals, tot i que va facturar-ne quaranta-tres: “No hi ha constància de trenta-nou informes mensuals que justifiquessin la seva feina”, etziba el magistrat.

Per si no fos prou, el jutge veu un cas de “colosal esquizofrènia contractual” que l’any 2009, Batesteza cobrés per “supervisar-se a ell mateix” una quantitat de 189.000 euros. Això va passar dos anys després d’entrar a treballar per Innova, quan una UTE pagada per l’Ajuntament de Reus el va incorporar per supervisar les obres de l’Hospital.

Un cop assabentats el Ministeri Fiscal i les acusacions personades en el cas, ara tenen de termini fins al 10 de setembre per sol·licitar les penes que considerin oportunes i l’obertura d’un judici oral, tot i que també hi ha la possibilitat de practicar diligències complementàries de manera excepcional. Les parts tindran de temps, fins el 3 de setembre, per interposar un recurs de reforma o d’apel·lació.

Reusdigital.cat / Grup de Diari Digitals de Catalunya