.

Agents de la Guàrdia Civil entren a Serveis Socials amb documentació durant un escorcoll pel cas Inipro. Foto: Tarragona21

El cas Inipro gira sobre el contracte subscrit l’any 2010 entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l’empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a objectiu la intervenció i potenciació de l’associacionisme de població immigrant però, segons el jutge, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el què es portava a terme eren activitats en benefici del PSC.

Així, el jutge assenyala en la seva interlocutòria que es van contractar persones afiliades o simpatitzants del PSC per tal de dur a terme activitats com ara atendre les xarxes socials i fer funcions comunicatives a favor de l’alcalde de cara a les eleccions municipals del 2011. Tot, subratlla el magistrat, a compte de les arques públiques.

“Sota el control” de Gustavo Cuadrado

Aquest grup de treballadors, anomenat com ‘PSC Ciberactivistes Ballesteros’, estava “dirigit” per l’actual regidora i portaveu socialista a l’Ajuntament, Begoña Floria, i “sota el control” de l’excap de gabinet d’alcaldia, Gustavo Cuadrado, segons el jutge. En la interlocutòria, que recull diverses comunicacions internes entre els investigats sobre la difusió de missatges polítics i estratègies electorals, el jutge arriba a assegurar que Ballesteros, com a responsable últim de l’agrupació local del PSC, i Floria, com a responsable de l’àrea de comunicació, eren “els principals instigadors de la trama”.

En la resolució, el jutge censura que en un dels períodes de “més austeritat econòmica de la història recent”, els investigats “van ordir, col·laborar o participar en una trama en la qual es va emprar l’IMSS -que presta serveis amb finalitat d’assistència social- per a desviar fons públics en benefici dels interessos personals de l’alcalde de Tarragona, del seu equip de govern i del seu partit, els quals en la seva voluntat d’aferrar-se al poder, a tota costa, van utilitzar el diner públic per contractar persones que treballessin en la promoció de la seva imatge i en captar votants per al PSC”.

La investigació assenyala també que membres del PSC haurien decidit en primer terme quines persones afins es volien contractar i, després, haurien simulat un procés de contractació amb l’empresa Inipro en el qual es van convidar a dues firmes més. “El procés administratiu no era sinó una cortina de fum, una ombra que ocultava la decisió, ja presa. Un frau que amagava una substanciosa transacció de diner públic en benefici d’interessos polítics personals i privats”, assenyala el jutge.

D’altra banda, tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació d’Inipro, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa perquè havia realitzat els treballs. Aquest és el motiu que sempre ha esgrimit l’alcalde per haver signat els decrets de pagament de 21 factures, amb un import de 215.000 euros. Tot i això, segons el jutge, aquestes tasques no estan acreditades.

Una llista de 15 investigats

A més de l’alcalde, els investigats són la regidora Begoña Floria; l’exregidora Victòria Pelegrín; l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz; l’excap de gabinet de l’alcalde, Gustavo Cuadrado; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat amb el PSC; José Gallet, administrador de l’empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d’Itinere Serveis Educatius; Araceli Saltó, funcionària municipal; Enriqueta Aznar, tècnica de l’IMSS; i els treballadors Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri.

En la interlocutòria d’obertura de procediment abreujat, el jutge atribueix als investigats la comissió de possibles delictes que s’hauran d’acabar de dirimir amb els escrits que presentin les acusacions. Per exemple, a l’alcalde Ballesteros l’acusa indiciàriament de delictes de malversació, prevaricació, suborn, alteració de preus en concurs públics, falsedat documental, tràfic d’influències, frau i abús en l’exercici de la funció pública; mentre que a Floria, li atribueix possible alteració de preus en concursos públics i tràfic d’influències, a més de ser partícip en els delictes de suborn, de malversació i abús en l’exercici de la funció pública.

A més, el jutge assenyala que el PSC haurà de respondre a títol lucratiu dels fets, com a “beneficiari últim” dels actes realitzats pels contractats per Inipro.

ACN