.

.

TOTS 21

Imatge de l’acusat de matar un home a Cambrils, d’esquenes, abans de començar el judici a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

El jurat popular ha declarat culpable d’homicidi l’acusat de matar un home a Cambrils el juny del 2018. En el veredicte que s’ha fet públic aquest dijous a l’Audiència de Tarragona, els nou membres del tribunal han considerat provat per unanimitat que José Carlos A. va matar la víctima, de 35 anys, d’una ganivetada al cor.

El jurat no ha apreciat cap circumstància agreujant -com abús de superioritat o traïdoria-, ni l’atenuant de drogoaddicció. Fonts jurídiques han detallat a l’ACN que el veredicte s’ha basat en l’atestat policial, en els testimonis que directament o indirecta van presenciar la discussió que van mantenir al mig del carrer, i en la declaració de l’excunyada, la qual va dir que l’acusat havia confessat el crim en família.

Arran del veredicte de culpabilitat, la fiscalia ha modificat la seva petició -inicialment de 20 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria-, a 13 anys i mig de presó per homicidi. Per la seva banda, l’acusació particular ha demanat la pena màxima de 15 anys de presó per homicidi. Les acusacions també han sol·licitat prohibicions de comunicació i aproximació als familiars de la víctima, i el pagament d’indemnitzacions. La defensa -que ha insistit en la innocència de l’acusat-, ha fixat la petició en el mínim de 10 anys de presó.

Durant la vista diversos testimonis van apuntar que un deute de 600 euros per droga seria el mòbil del crim. L’acusat ho va negar tot i va dir que el dia dels fets va estar dormint tota la tarda en un parc. La víctima va perdre la vida gairebé a l’acte arran d’una ganivetada mortal al cor, feta amb una navalla de tipus papallona, enmig del carrer Juan Sebastián Elcano de Cambrils.

Mesures especials pel coronavirus

La deliberació del jurat popular havia de començar dilluns, però la crisi del coronavirus va portar la magistrada de l’Audiència de Tarragona a paralitzar el procediment. Finalment, dimecres es va acordar que el jurat comencés a deliberar. Aquest dijous l’acusat ha seguit la lectura del veredicte per videoconferència des del centre penitenciari. La sessió s’ha fet a porta tancada i la majoria d’assistents duien guants i mascareta. El cas ha quedat vist per a sentència.

Roger Segura – ACN