TOTS 21

L'equip mèdic darrera del projecte finançat per l'Instituto de Salud Carlos III. Foto: JM.Salvat

L’equip mèdic darrera del projecte finançat per l’Instituto de Salud Carlos III. Foto: JM.Salvat

Una vintena de centres d’atenció primària (CAP) de l’ICS del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre han fet una crida perquè, aquelles persones que vulguin deixar de fumar, s’apuntin a un nou assaig clínic. Es tracta d’un projecte finançat per l’Instituto de Salud Carlos III i que introdueix el joc com a teràpia per superar el tabaquisme. Sota el nom de Tobbstop, l’equip mèdic aposta per aquesta aplicació per a mòbils i tauletes que planteja un recorregut de 90 dies, amb etapes i ‘premis’, en què el pacient pot veure el seu progrés, rebre consells i conèixer més aspectes sobre la seva dependència.

A dia d’avui, ja són 120 les persones que s’han adherit a l’assaig clínic, però cal arribar a 600 per poder realitzar l’estudi i veure l’evolució dels pacients. En aquest sentit, els únics requeriments són tenir més de 18 anys i no patir cap malaltia mental greu. Jordi Duch, responsable de Tobbstop, ha defensat que l’aplicació és una «eina per seguir seguir el procés de deixar de fumar, però també és un entreteniment i una manera de ser conscient del problema».

El joc situa l’usuari en una illa imaginària que simbolitza un pulmó, brut i contaminad pels efectes del tabac i representat pel dolent de la pel·lícula, en Tobb. A mesura que la persona va progressant en el seu objectiu de deixar de fumar, l’illa anirà quedant neta de polució.

L’equip mèdic del projecte ha recordat que el 38% dels majors de 25 anys fuma, en menor o major mesura; un percentatge que es redueix a partir dels 54 anys «aun comencen a aparèixer malalties i afeccions derivades del tabaquisme», tal i com ha explicat la metgessa Gemma Flores. Ella mateixa ha destacat que el consum de tabac escurça l’esperança de vida en 3,9 anys en homes i en 2,5 anys en les dones. El tabaquisme també és el responsable de la meitat dels càncers de pulmó (juntament amb la seva mortalitat) i el causant de la meitat de les malalties cardiovasculars en dones.

Joan Marc Salvat