.

.

TOTS 21

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Foto: Moncloa

El Govern retornarà el 100% de la paga extra del 2014 als empleats públics “abans d’acabar l’any”. Així ho han anunciat aquest dilluns els representants de l’Administració en el marc de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics. Inicialment, l’acord signat el 2018 preveia la devolució d’un 55% d’aquesta paga extra del 2014 a la nòmina de novembre (293 milions), mentre que el 45% restant s’havia de retornar al llarg del 2022 (240 milions). Finalment, el Govern aprovarà demà dimarts un decret llei que preveu el retorn íntegre de la paga extra del 2014 ja en aquest 2021. La iniciativa suposa el pagament de 533 MEUR i permet avançar un any el compliment de l’acord amb els sindicats per al retorn de les pagues.

Durant la reunió de la Mesa, on estan representats els sindicats majoritaris de la funció pública, també s’ha abordat el pagament del complement de productivitat. La voluntat del Govern és pagar aquest complement l’any que ve, un cop acordats els criteris de valoració de la productivitat.

De fet, l’acord de 2018 preveia també el pagament del 50% d’aquest complement el 2021, equivalent a onze milions d’euros, segons els sindicats. Davant la “impossibilitat” de l’administració de fer front a aquesta part de l’acord per no haver actualitzat els criteris d’avaluació de l’acompliment, els sindicats han acceptat acordar la forma de repartiment del complement de productivitat per al 2022 a canvi que el Govern retorni tota la paga del 2014 aquest any.

CCOO i UGT reivindiquen el retorn de la paga extra com el resultat del “sindicalisme de lluita”

CCOO ha celebrat el retorn de la paga extra del 2014 als empleats públics, però ha assegurat que no és cap “mesura de gràcia” del Govern, sinó “fruit del sindicalisme de lluita”. El sindicat ha acceptat la modificació de l’acord de 2018 perquè implica “una millora” per al conjunt dels empleats de la Generalitat i comporta recuperar 240 milions d’euros per a aquest any.

“Immediatament començarem a treballar per al retorn del complement de productivitat totalment i sense pèrdua de massa salarial per al 2022”, ha manifestat en un comunicat.

Per altra banda, CCOO ha donat per fet que el retorn de la paga extra del 2014 serà el mes de novembre, com també ho ha fet UGT. Per la seva banda, el Govern ha evitat especificar el mes concret i ha assegurat que el pagament es farà abans d’acabar l’any.

A la reunió, la UGT també ha recordat al Govern que l’acord de 2018 preveu la negociació de mesures de flexibilitat horària i de conciliació i ha demanat a la Funció Pública elaborar una instrucció per a principis de novembre per implementar un seguit de mesures, com la possibilitat de gaudir del permís de maternitat i paternitat en règim de jornada parcial o la possibilitat de compactar l’horari setmanalment en els casos de reducció de jornada, entre altres.

A banda d’aquestes mesures, el sindicat ha demanat també la convocatòria del Grup de Treball per avançar en aquesta matèria i debatre sobre les 35 hores de jornada laboral, la recuperació de tres dies d’assumptes propis o la recuperació del 100% de retribucions durant el primer any de reducció de jornada per la cura d’un fill, entre altres.

ACN