.

.

TOTS 21

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, signant el passat 21 de desembre el decret de convocatòria d’eleccions al Parlament per al 14 de febrer del 2021. Foto: ACN

El Govern fixa el 15 i el 29 de gener com a dates claus per decidir si es mantenen les eleccions previstes per al 14 de febrer. Així ho estableix un dels cinc protocols que ha aprovat aquest dimarts el Procicat. El document també diu que en cas de canvis de gran importància o d’ajornament es buscarà el màxim consens dins la taula de partits i que no es prendrà cap decisió automàticament. Un altre dels documents aprovats fa referència als col·legis electorals i incorpora la recomanació de franges horàries per votar. La resta de protocols són en relació a la campanya electoral, sobre les diferents modalitats de vot i el que fixa la creació del dispositiu de les eleccions en el marc de la covid-19.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat que els protocols garanteixen els tres objectius marcats pel Govern de cara al 14-F: “preservar la seguretat i salut de les persones, garantir el dret a vot a tothom i garantir que les eleccions siguin plenament legítimes”. I ha afegit que “els protocols compten amb el consens de la taula de partits”, que va ratificar els documents en sessió plenària el 21 de desembre.

El 9 de novembre, el Procicat ja va aprovar el protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en mesa electoral i escrutini que, entre altres coses, establia que es prioritzaran locals alternatius als centres educatius, com pavellons i espais amplis, i s’evitaran els centres sanitaris i els de caràcter residencial com a col·legis electorals per no posar en risc les persones vulnerables. Ara s’ha aprovat l’actualització que inclou el vot de les persones contagiades així com la distribució dels votants en franges recomanades.

En aquest sentit, el protocol destaca que als membres de la mesa se’ls facilitarà un Equip de Protecció Individual (EPI) d’alta seguretat, d’acord amb les característiques que indiqui el Procicat, i que inclou: roba protectora, guants, màscara FFP2, ulleres protectores, a més d’un manual sobre com posar-se i treure’s l’equip correctament.

El document sobre la taula de partits i els diferents escenaris de les eleccions, estableix que en cas de canvis de gran importància o d’ajornament de la data electoral es buscarà el màxim consens dins la taula de partits i que “cap decisió es prendrà de forma automàtica o sense consultar la taula”.

El protocol fixa el 15 i el 29 de gener com a dates clau per decidir la continuïtat de la convocatòria o el seu ajornament. Concretament, el document proposa la data del 15 de gener per fer “una primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral” i diu que es farà una revisió periòdica cada 7 dies com a màxim. A més, el protocol fixa el 29 de gener, l’inici de la campanya electoral, com la data “a partir de la qual es considera definitiva la decisió de celebrar o ajornar les eleccions”.

I en cas d’ajornar-se les eleccions?

En cas d’ajornar-se les eleccions, el document aprovat diu que el Govern proposarà una data prèvia consulta amb la taula de partits i que “en cap cas s’ajornaran les eleccions sense tenir una data de nova convocatòria prevista, que es farà pública en el mateix moment de l’ajornament”.

El document preveu ajornar les eleccions en cas que hi hagi confinament domiciliari o “restricció de la mobilitat” amb confinaments perimetrals i limitació de la mobilitat nocturna. I també s’hauria de donar un context de “restricció absoluta d’activitats socials” en amplis espais i sectors i aforaments molt limitats de menys del 50% .

El Protocol per a la creació del Dispositiu eleccions Covid recull tots els detalls sobre l’equip de seguretat sanitària que està format per l’oficina de seguretat sanitària, el responsable Covid-19 (responsable de seguretat sanitària a cada Administració local) i un responsable de seguretat sanitària a cada col·legi electoral el dia de les eleccions.

El Protocol específic per als actes de campanya detalla com serà la companya electoral i estableix la necessitat de fomentar l’atenció i les activitats telemàtiques, evitar tota mena de contacte físic i prioritzar els actes a l’aire lliure, entre altres.

I el Protocol per a la comunicació institucional i sobre les diferents modalitats de vot recull com s’informarà la ciutadania de les mesures de seguretat adoptades per garantir el seu dret de vot amb la màxima seguretat possible i es demanarà a la ciutadania que exerceixi el seu dret a vot preferentment per correu.

Manual d’instruccions membres de les meses

D’altra banda, el Govern ha aprovat el Manual d’instruccions destinat als membres de les meses electorals . En línies generals no hi ha grans canvis respecte a convocatòries anteriors però s’ha inclòs un annex amb mesures sanitàries de prevenció atesa la situació de pandèmia que segueix el protocol aprovat pel Procicat.

L’annex incorpora totes les indicacions sobre la seguretat sanitària detallant com seran les eleccions, com s’han d’organitzar els circuits de vot, quin material han de portar tant els votants com els membres de l’organització i altres mesures com les rutines d’higiene i desinfecció o els aforaments de les meses electorals. Aquest manual serveix perquè els presidents i vocals de les meses sàpiguen com funciona tot el procediment electoral.

Marta Sierra