.

El president del Govern, Pere Aragonès, acompanyat del vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, dirigint-se a la reunió del consell executiu del 7 de setembre. Foto: ACN

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat aquest dissabte que el Govern està obert “a negociar el que calgui” sobre l’aeroport si es manté l’equilibri entre garantir “un aeroport de primera” i el “respecte estricte per les directives mediambientals”. Després que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, hagi dit que encara hi ha 20 dies de marge per reprendre l’acord del 2 d’agost entre Govern i Executiu espanyol, Vilagrà ha dit que “s’ha de ser seriós i conseqüent amb les directives europees”. Fonts de la Presidència, però, han assegurat que veuen els 20 dies com un “xantatge” i que no veuen marge per revertir la situació amb aquesta data límit.

“Volem una aeroport de primera, ser un hub internacional, i respecte per les directives mediambientals. En aquest equilibri ens hi trobaran i, evidentment, podem negociar el que calgui”, ha afirmat Vilagrà. Fonts de la Presidència han assegurat que el Govern mai havia assumit una afectació de la Ricarda en l’acord del 2 d’agost, i que el pacte era que el traçat no es decidiria fins al Pla Director, de manera que s’havia de separar la inversió del traçat.

En una entrevista al diari ‘El Periódico’, la ministra Sánchez diu que encara es podria fer la inversió a l’aeroport del Prat però exigeix al president Pere Aragonès que “es ratifiqui” en l’acord del 2 d’agost. “Si el Govern de la Generalitat, en boca del seu president, manifesten que accepten i es ratifiquen en l’acord que es va assolir el 2 d’agost, mantindríem l’acord en els seus termes per ampliar el Prat minimitzant l’impacte ecològic sobre la llacuna de la Ricarda”, afirma la ministra de Transports.

Segons el comunicat de premsa del Govern del 2 d’agost, l’acord entre els dos executius preveia “mantenir el règim de pistes segregades, és a dir, seguir utilitzant la pista llarga per aterratges i la curta per a enlairaments”. En aquest punt, preveia que “el nou Pla Director haurà de determinar les actuacions concretes per assolir aquest repte”, que preveia que haurien de “limitar-se a les dimensions i ubicació que redueixin a la mínima expressió qualsevol afectació a entorns mediambientals protegits, especialment la llacuna de la Ricarda, inclosa en al Xarxa Natura 2000”.

El DORA, el document que preveu que recull les inversions, estipula –en línia amb el que també publicava el ministeri de Transports el 2 d’agost- que per mantenir el règim de pistes segregades que evita la contaminació acústica als municipis propers, cal una ampliació de la pista “cap a l’est”, sense precisar de quina distància. “Aquesta proposta està condicionada a tenir la cobertura necessària que possibiliti la seva execució materialitzada en un nou Pla Director, el procés de tramitació del qual es preveu llarg per la seva dependència de diverses administracions i els seus organismes competents, inclosa la Comissió Europea”, afirma el document.

És precisament en el Pla Director on es preveia la negociació sobre les condicions d’una eventual invasió de la Ricarda, que el DORA no precisa en distància, però sí contempla. Segons va afirmar el vicepresident Jordi Puigneró divendres, l’acord del 2 d’agost era “prou obert” per poder negociar en el Pla Director les qüestions tècniques precises que permetessin una afectació “mínima, si pot ser zero, a l’espai natural”.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */