.

916918El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Foto: ACN

916918El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Foto: ACN

El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, s’ha mostrat disposat a escoltar la proposta de la química tarragonina per accedir a un sistema elèctric amb una xarxa tancada i així reduir els costos energètics. “Sempre i quan la proposta sigui raonable, el govern està disposat a estudiar-la”, ha assegurat. El ministre ha afirmat que el govern espanyol està “absolutament receptiu” davant de “qualsevol tipus d’aportació, de qualsevol sector industrial i de qualsevol part d’Espanya o d’Espanya en conjunt per millorar la competitivitat de la indústria”. El sector químic tarragoní reivindica la transposició de la directiva europea per accedir a xarxes tancades als polígons industrials.

Soria ha deixat la porta oberta a la proposta de la química tarragonina en un atenció als mitjans de comunicació al saló internacional Expoquimia. “Si es pot dur a terme, ho farem”, ha destacat. El ministre, però, ha assenyalat que “s’ha de veure en cada cas si les mesures que es proposen per augmentar la competitivitat per un costat, poden restar-lo per un altre com a conseqüència d’augmentar, per exemple, els costos regulats del sistema elèctric o de disminuir-ne els ingressos”.

La patronal química tarragonina reclama que el sector sigui reconegut com una “gran indústria” per tal de poder accedir a una energia més barata, al nivell d’altres països europeus. Aquest tractament, segons recull la directiva europea, li permetria accedir al sistema elèctric com a un únic consumidor, amb una xarxa de distribució tancada i amb una única escomesa elèctrica. A la pràctica, això es traduiria en una reducció dels costos de prop d’un 25%, que el sector veu com un requisit indispensable per poder mantenir la seva competitivitat. El sector químic català ha denunciat reiteradament que la seva factura elèctrica és molt més elevada que la dels seus principals competidors.

El ministre ha participat aquest dijous en l’assemblea general de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE), que s’ha celebrat en el marc del saló internacional Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast. En l’assemblea, s’ha renovat la direcció de FEIQUE i el director general de Solvay, Luis Serrano, ha passat el relleu de la presidència al màxim responsable de Dow Chemical Ibérica i fins ara vicepresident de la federació, Antón Valero. També hi han assistit el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el president de la CEOE, Joan Rosell.