.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El govern espanyol ha registrat aquest dimecres al Tribunal Constitucional una requisitòria contra l’admissió a tràmit de la Llei del referèndum i emplaça els magistrats a tramitar l’incident d’execució de sentència de manera “preferent i urgent” donada “l’extremada rellevància constitucional del cas”. De fet, reclama als magistrats que es pronunciïn “tan aviat com sigui possible”. El document, al que ha tingut accés l’ACN, carrega contra la presidenta i la Mesa del Parlament i assegura que l’ús de l’article 83.1 del Reglament per forçar la votació de la Llei constitueix un atac “grotesc” a la Constitució i a l’autoritat del Tribunal Constitucional, a més d’una infracció “palmària i evident” dels articles 164.1 de la Constitució i 87.1 de la Llei del TC que estableix l’obligació de complir les resolucions del tribunal.

El document assegura que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que han donat llum verda a la Llei han incomplert de manera “frontal” les resolucions del Tribunal Constitucional 259/2015, 141/2016, 170/2016 i 24/2017, així com les providències de l’1 d’agost i del 13 de desembre del 2016 que establien que cap administració pot fer passos encaminats a fer realitat el procés d’independència.

Segons l’escrit, la tramitació de la Llei del referèndum per part de la Mesa del Parlament suposa un pas més en “l’execució del pla necessari per a la secessió” i han esdevingut un “graó imprescindible perquè una llei clarament inconstitucional i contrària a múltiples resolucions prèvies del Tribunal Constitucional, com és la Llei del referèndum, pugui ser finalment aprovada al Parlament de Catalunya”.

L’executiu espanyol argumenta que els acords impugnats tenen com a objectiu un aspecte “de la màxima gravetat i transcendència constitucional que no és altre que permetr la ruptura amb la Constitució espanyola mitjançant l’aprovació de l’instrument normatiu que serveixi de cobertura a la convocatòria d’un referèndum de la independència de Catalunya de l’Estat espanyol i el procés constitutiu en el seu conjunt”.

En aquest sentit, assenyala que els membres de la Mesa que han donat llum verda a la tramitació de la Llei “no només incompleixen de forma grossera els requeriments previs del TC d’abstenir-se de dur a terme actes” contra les seves resolucions, “sinó que entren en contradicció també amb els reiterats pronunciaments del Tribunal sobre la inconstitucionalitat de qualsevol iniciativa legislativa que suposi un referèndum d’autodeterminació de Catalunya”.

Per aquests motius l’executiu demana la suspensió de cinc actuacions del Parlament: l’admissió a tràmit per part de la mesa; la desestimació de les peticions de reconsideració formulades per Cs, PSC i PP; la introducció de la votació a l’ordre del dia; l’acord per a la supressió des tràmits de procediment legislatiu, i per últim “tots els actes subsegüents de tramitació del procediment”.

A més, com ja ha anunciat Soraya Sáenz de Santamaría, el document demana al tribunal que “procedeixi a deduir testimoni”, és a dir que enviï a la Fiscalia, “per exigir responsabilitat penal” contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els cinc membres de la Mesa que han votat a favor de tramitar la Llei. A tots ells els atribueix una vulneració de l’article 87.1 de la Llei del TC segons el qual “tots els poders públics estan obligats al compliment del que el TC resolgui”. També li demana que “dedueixi testimoni” a “qualsevol altra persona que hagi participat en els fets descrits”.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */