El grup ecologista GEPEC ha encès en llum d’alarma i ha respost a la intenció de Nitricomax de posar en marxa un procés de fabricació de nitrat d’hexamina per a la producció d’explosius a menys d’un km d’edificis habitats de La Canonja i Bonavista. El GEPEC ha fet saber al Departament de Territori i Sostenibilitat la seva disconformitat amb el projecte pel significatiu augment de risc que suposaran les noves les noves instal·lacions.
A la presència ja de per si problemàtica dels dipòsits d’àcid nítric ja existents, el nou procés productiu pretén la fabricació de 40000 tones/any de nitrats amb un emmagatzematge permanent de substàncies perilloses. Cal recordar els casos de contaminació i ensurts que l’antiga fàbrica ja va provocar, com el de maig de 2015, en què una fuita accidental de NO i altres gasos va posar en estat d’alerta a les poblacions veïnes i va activar el PLASECTA d’emergències.
El GEPEC considera que l’Estudi d’Impacte Ambiental de l’empresa no justifica amb fitxes de seguretat contrastades ni amb models adients de prevenció de riscos que el massiu stockage d’hexamina (252 T), nitrat d’hexamina (571 T), formaldehid, etc no comportarà un augment associat de perill per reaccions en cadena a causa d’incidències en les instal·lacions properes
Des del GEPEC es vol fer notar que el Nitrat d’Hexamina és un combustible base per fabricar explosius, tant civils com militars, i que no és a l’abast de l’empresa determinar, com pretén, quina serà la seva utilització per part de les empreses compradores. Precisament el grup MAXAM del qual forma part NITRICOMAX és un referent mundial en explosius militars. Per altra banda, en cas de degradació, produeix emissions altament tòxiques de formaldehid, amoníac i altres. És una substància fàcilment soluble en aigua i per tant contaminaria greument l’aqüífer en cas de fuita.
Les matèries primeres que faran servir seran l’Hexamina (252 tones en magatzem) i Àcid Nítric (2400 tones en els dipòsits de l’antiga ERCROS), ambdós tòxics per a la pell i les vies respiratòries, inflamables, comburents i que, en cas d’incendi, produirien gasos d’alta toxicitat.
El GEPEC ha demanat una anàlisi de risc que impliqui una comparativa amb els accidents ocorreguts en instal·lacions europees on incidències no previstes en dipòsits de nitrats van ocasionar explosions incontrolades d’extrema gravetat. Cal recordar, a títol d’exemple, la terrible explosió de AZF (Toulouse) l’any 2001 on la interacció dels nitrats amb vapors i substàncies alienes va provocar l’explosió d’unes 300 tones de nitrat amònic, amb efectes devastadors: més de 30 morts, 3000 ferits, 15000 persones amb seqüeles físiques i psíquiques, danys en edificis i equipaments de mitja ciutat.
Segons el GEPEC, cal tenir en compte que ni totes les suposades certificacions de seguretat són suficients per evitar un accident i que l’empresa AZF de Toulouse complia la reglamentació de Seveso 2 i estava certificada com ISO 9002 i ISO 14001. Tot i així incidències aparentment menors van provocar una explosió devastadora. L’empresa i tot el territori adjacent és en l’actualitat un terreny apocalíptic.
Equip de redacció